Ana SayfaHaberler“Erdoğan sebep; yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon sonuç”

“Erdoğan sebep; yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon sonuç”

Merkez Bankası’nın kurları yukarı fırlatan 100 baz puan faiz indirimine siyasetçiler ve ekonomistler tepkili. DEVA Lideri Ali Babacan: Erdoğan sebep; yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon sonuç. Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara “Tam 16 sene PPK metinlerinin taslağını hazırladım, bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim.” Eski Hazine Müsteşarı, DEVA Partili İbrahim Çanakçı: “Karar, ‘ben kendime yeni sanal bir dünya yaratıyorum’ diyor.” Gelecek Partili Kerim Rota: “Tercümesi; ‘Sizin sofrada pazarda çektiğinizi biz ne yapsak düzeltemeyiz, biz kendimizi kurtardık, siz de bir yolunu bulun kendinizi kurtarın"

Ali Babacan. Sayın Erdoğan sonunda muradına erdi

“Sayın Erdoğan sonunda muradına erdi. Faizi %19’dan 18’e indirdi. (Hâlâ Avrupa’nın en yüksek faizi.) Fakat kur arttı. Millet daha da fakirleşti. Tekrar ediyorum: Erdoğan sebep; yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon sonuç.”

Ali Hakan Kara: “Sonumuz hayrolsun”

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara: “Tam 16 sene PPK metinlerinin taslağını hazırladım, bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim. Sonumuz hayrolsun.”

İbrahim Çanakçı: “Bu ekonomik analizle değil siyasi talimatla alınmış bir karardır.”

Karar TV’de Elif Çakır ve Mustafa Karaalioğlu’nun canlı yayınına bağlanan Deva Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı:

“İndirimin arkasındaki gerekçelere baktığımız zaman tamamen temelsiz, MB’nin açıklamasında yazmış olduğu hususlara tamamen ters bir karar alındı.”

“Tüketici fiyatları endeksinin yüzde 50’sini dışarıda bırakan bir çekirdek enflasyonu baz alarak ben sizin enflasyonunuzu hiç dikkate almıyorum, ben kendime yeni sanal bir dünya yaratıyorum, sanal dünyadaki rakamlara göre hareket ediyorum diyor.”

“Bu ekonomik analizle değil siyasi talimatla alınmış bir karardır.”

 “TL’ye güven kaybı artacak, dolarizasyon artacak, enflasyon artacak, öngörülebilirlik azalacak, yatırımlar azalacak. Yatırımlar azalınca işsizlik artacak. Kısır döngü ağırlaşacak.”

Serkan Özcan: “Merkez Bankası’nın, bürokratların ve oradaki iktisatçıların fikrinin önemi kalmamıştır.”

Karar TV yayınında konuşan Gelecek Partisi sözcüsü Serkan Özcan:

“Bu faiz düşüşü, Türkiye’yi yeniden faizleri arttırmak zorunda bırakabilecek kalacağı bir sarmalın içine düşürüyor.”

“Bu politika hatasının bedelini yüksek faiz yüksek kur olarak ödeyeceğiz”

“Enflasyonu düşürmeden faizi her indirdiğinizde yurtdışı yatırımcı kaçıp gitti. Bizim vatandaşımız ya parayı yastık altına koymuş ya da yurtdışına çıkarmış. MB rezervleri yanmış. Yine kur değer kaybedecek yine yüksek enflasyona maruz kalacak hayat pahalılığı artacak, dar gelirli daha fazla ezileceğini göreceğiz dedi.”

 “Merkez Bankası’nın, bürokratların ve oradaki iktisatçıların fikrinin önemi kalmamıştır.”

İbrahim Kahveci: “Enflasyonu arttıran bir Merkez Bankası var”

Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, “Kur arttığına göre enflasyonda artacak. Şu anda Merkez Bankası enflasyonu düşürmüyor. Enflasyonu arttırıyor. Enflasyonu arttıran bir Merkez Bankası var”.

Kerim Rota: “Biz kendimizi kurtardık dediler”

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: “Para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri, arz şokları” vb. diyerek faizi %1 indirmişler. Tercümesi; “Sizin sofrada pazarda çektiğinizi biz ne yapsak düzeltemeyiz, biz kendimizi kurtardık, siz de bir yolunu bulun kendinizi kurtarın.”

Uğur Gürses:  “Bastığı parayı çöpe atan Merkez Bankası”

Ekonomist Uğur Gürses: “Siyasetçi oy kaybediyor diye bastığı parayı çöpe atan bir Merkez Bankası yöneticileri kendilerini de tarihin çöplüğüne atmışlardır.”

- Advertisment -