Ana SayfaHaberlerErdoğan ve Putin’in 3 saatlik görüşmesi sessiz sedasız sona erdi

Erdoğan ve Putin’in 3 saatlik görüşmesi sessiz sedasız sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin 18 aylık pandemi arasından sonra ilk kez Soçi’de yüz yüze görüştü. Üç saat süren görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına geçmedi. Görüşmenin içeriğiyle ilgili henüz Ankara’dan da Kremlin’den de bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği New York’un ardından Soçi’ye giderek Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüştü.

Bu, iki liderin koronavirüs pandemisinin ortaya çıkmasının ardından gerçekleştirdiği ilk yüz yüze görüşmeydi.

İki lider en son, 5 Mart 2020 tarihinde Rusya’nın başkenti Moskova’da görüşmüşlerdi.

Toplamda 2 saat 45 dakika süren toplantının ardından iki lider kameraların önüne geçerek bir basın açıklaması düzenlemedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından sosyal medya hesabından iki fotoğraf paylaşarak, “Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık…” notu düştü.

Görüşme öncesinde neler söylemişlerdi?

Görüşmenin basına açık kısmında iki lider kısa açıklamalarda bulunmuştu.

Sözlerine Putin’e teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki yangınlarda Rusya’nın vermiş olduğu destekten dolayı minnettar olduklarını ifade etti. Yangın söndürme çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Rus pilotlar için başsağlığı dileyen Erdoğan, “Telefonla gerçi bu konuyu görüştük ama onun için tekrar başsağlığı diliyorum. Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor” dedi.

“Biz onlara gereken cevapları verdik”

Erdoğan ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta kendisine sorulan sorularla ilgili olarak, “Biz onlara gerekli cevapları verdik. Attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusunda ise  “Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var” dedi.

Putin: “Görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor”

Erdoğan’dan sonra konuşan Putin ise koronavirüs salgını döneminde bir buçuk senedir yüz yüze görüşemediklerini fakat her fırsatta telefonla konuştuklarını söyledi. Putin, “Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor” dedi. Putin ayrıca şunları söyledi:

“Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1,5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir. Karabağ’da işbirliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasında önemli bir unsurdur. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Salgın döneminde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, önemli bir artış da sağladık.

“Türkiye ile işbirliklerimiz uluslararası ortamda da başarıyla sürüyor. Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırda Rus-Türk ateşkesi kontrol merkezi aktif bir şekilde çalışıyor.”

- Advertisment -