Ana SayfaHaberlerErdoğan’a Almanya’dan sonra ABD’den de antisemitizm uyarısı geldi

Erdoğan’a Almanya’dan sonra ABD’den de antisemitizm uyarısı geldi

17 Mayıs’ta Almanya’daki antisemitist gösterilerde Erdoğan’ın bu yöndeki konuşmalarının da etkisinin olduğunu söyleyen Bavyera eyaletinin İçişleri Bakanı Joachim Herrmann’dan sonra dün de (18 Mayıs) ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını antisemitizm (Yahudi düşmanlığı) olarak niteledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını antisemitizm (Yahudi düşmanlığı) olarak niteleyerek kınadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada “ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yahudi halkıyla ilgili son yaptığı antisemitik açıklamaları şiddetle kınıyor” denildi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve diğer Türk liderleri şiddeti tahrik edebilecek kışkırtıcı açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. “Antisemitik dilin hiçbir yerde yeri yok” denilen açıklamada “ABD, antisemitizmin tüm biçimleriyle mücadele etmeye son derece kararlıdır. Antisemitizme sıklıkla eşlik eden şiddeti ve antisemitizmi destekleyen tehlikeli yalanları ciddiye alıyoruz. Yalanlara daima gerçeklerle karşı koymalı ve nefret suçlarına adaletle cevap vermeliyiz” ifadelerine yer verildi.

Almanya’dan gelen uyarı

Bu, Batı dünyasından Erdoğan’a yöneltilen ikinci antisemitizm uyarısı oldu. Önceki gün de (17 Mayıs) Almanya’da Bavyera eyaletinin İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Almanya’da gerçekleşen protestolarda yaşanan antisemitist saldırılardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kısmen sorumlu olduğunu söylemişti.

Alman Bild gazetesine konuşan Herrmann, “Şu anda yaşadıklarımız ağırlıklı olarak aşırı sağcılar değil, daha ziyade, kısmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğerlerinin gaddar konuşmalarıyla kışkırtılan ve bu çatışmaların Alman sokaklarına yayılması gerektiğine inanan Müslüman kökenli kişiler” diye konuşmuştu.

Ömer Çelik: “Cumhurbaşkanımız hakkında söylenmiş bir yalandır”

ABD Dışişleri’nin açıklamasına Ankara’dan ilk tepki Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, “Cumhurbaşkanımızı antisemitizmle suçlamak mantıksız ve doğru olmayan bir yaklaşımdır. Bu Cumhurbaşkanımız hakkında söylenmiş bir yalandır” dedi.

Çelik şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız anti-semitizme karşı çok güçlü mesajlar vermiştir ve vermeye devam etmektedir. Anti-semitizmi ve İslam düşmanlığını mücadele edilmesi gereken nefret suçlarının başına koymaktadır. ABD Dışişleri bu açıklamasıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın Yahudilere karşı sözler sarf ettiği şeklinde yalan bir beyanda bulunmuştur. Bu tavır ABD’nin İsrail’e verdiği orantısız ve haksız desteğin sonuçlarıyla yüzleşmekten kaçtığını ortaya koymuştur.

“Cumhurbaşkanımızın Filistinlileri katledenlere karşı olmasının Musevi karşıtlığı olmadığını izah etme gereği bile duymuyoruz. Ama Filistinlileri katledenlere karşı çıkmayı anti-semitizm olarak yaftalayanların Filistin düşmanı olmadıklarını izah etmeleri gerekir. (…) ’Holokost’ felaketinin bizim dönemimizde müfredata girmiş olması bile başlı başına Sayın Cumhurbaşkanımızın ve partimizin ‘anti-semitizm’e karşı olduğunun güçlü bir göstergesidir.”

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Yahudi bir başbakanın kendisine, “Generalliğimde ne zaman ki Filistinlileri öldürüyordum, bana en büyük zevki o veriyor” dediğini anlatmıştı. Erdoğan “Bunu ziyaretimde Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanına, şahsıma söylüyordu. Bunların cibilliyetinde bu var. Bunlar kan emmekle ancak doyar” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ile silah satışına onay verdiğini hatırlatan Erdoğan, “Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldın. Şimdi de ciddi manada orantısız bir saldırı ile Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şehadetine vesile olan bu olayda da ne yazık ki siz kanlı ellerinizde bir tarih yazıyorsunuz” demişti.

- Advertisment -