Ana SayfaHaberlerErdoğan’dan 'Milli ve manevi değerler’e uymayan medyaya yaptırım genelgesi

Erdoğan’dan ‘Milli ve manevi değerler’e uymayan medyaya yaptırım genelgesi

Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan “Basın ve Yayın Faaliyetleri” başlıklı genelgede “Milli ve manevi değerlerimize uymayan yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayım faaliyetleri”nin “yöneticiler tarafından titizlikle takibi ve gereğinin yapılması” talimat verildi. Genelgedeki bazı ifadeler akla Fox TV’de yayımlanan “Maske Kimsin Sen” programını getirse de, başka ifadeler talimatın tek programla sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, Resmî Gazete’de ‘Basın ve Yayım Faaliyetleri ile İlgili 2022/1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ yayımlandı.

Genelgede bazı televizyon kanallarının özellikle yabancı içerikleri uyarlayarak yayımladığı programların “Toplumun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı” ve bunların “yıkıcı etkileri”ni bertaraf etmek için gerekli adımların atılacağı vurgulandı.

“Açık ve örtülü faaliyetler”

Programların “Medya aracılığıyla milli ve manevi değerlerimizi yıpratmaya, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsmaya yönelik açık ve örtülü faaliyetler” olarak tanımlandığı genelgede bu yapımlara karşı ‘tedbir alınacağı’ ifade edildi.

Genelgede programlar hakkında atılacak adımlar şöyle sıralandı:

-Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlanması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarının toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar ivedilikle atılacak,

-Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarını hedef alan yapımlardan onları koruyacak, aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek,

-Medya aracılığıyla milli ve manevi değerlerimizi yıpratmaya, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsmaya yönelik açık ve örtülü faaliyetlere karşı Anayasa, kanun ve ilgili diğer mevzuatla düzenlenen müeyyidelerin gereği yerine getirilecek,

-Toplumun geneline hitap eden bu tür medya içeriklerinin özellikle de aile, çocuk ve gençlerimiz üzerinde olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla ulusal ve yerel medya organlarının tehdit ve tehlike oluşturan bu tür yapımlarına karşı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirler gecikmeksizin alınacaktır.

Akıllara ilk “Maske kimsin sen” programı geldi

“Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlar…” gibi ifadelerin yer alması sebebiyle genelgenin, son dönemde FOX TV’de yayımlanan ve iktidar medyasının hedef aldığı’Maske kimsin sen’ isimli programla bağlantılı olduğu iddia edildi.

“Maske kimsin sen” programı iktidara yakın medyada hedef gösterilmiş, sosyal medyada kampanyalar başlatılmıştı.

RTÜK, ‘Maske Kimsin Sen‘ isimli programa ‘çocukların korunması özelinde’ inceleme başlatılacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelge her ne kadar akıllara ilk bu programı getirse de, ‘temel değerler, milli ve manevi değerler, birtakım semboller, toplum yapısı, milli kültürümüz, açık ve örtülü faaliyetler’ gibi sınırları belirlenmemiş ve yoruma açık ifadelerin yer alması kafalarda soru işaretine sebep oldu.

Sarıbal: “TV8’deki Survivor’a da sansür uygulanacak”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda bu genelgenin sadece “Maske Kimin Sen” programı ile sınırlı olmadığını, TV8’de yayımlanan Survivor programına da sansür uygulanacağını iddia etti.

Sarıbal paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“AKP G. Başkanı Erdoğan, Anayasa’ya aykırı genelgeyle ifade ve basın özgürlüğüne pranga vururken ve bu yolla RTÜK’e ‘talimat’ vererek; FOX TV’nin ‘Maske Kimsin Sen?’ TV8’in ‘Survivor’ programlarına sansür uygulatacak. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir, genelge devleti değildir!”

RTÜK Üyesi Taşçı: Anayasaya aykırı bir genelge

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun CHP’li üyesi İlhan Taşçı da Twitter hesabından bir dizi paylaşım yaparak genelgeyi eleştirdi.

Taşçı şunları söyledi:

“Anayasa ‘basın hürdür, sansür edilemez’ derken basın yayımın nasıl yapılması gerektiğini anlatan bu genelge Anayasaya aykırıdır. Sözlü talimatlar/beklentiler yazılı hale getirilmiş.”

“Esra Erol ile Müge Anlı için harekete geçmeyen ve tek bir rapor dahi görüştürmeyen RTÜK Başkanı, ‘milli ve manevi yayın’ genelgesinden sonra bakalım ne yapacak…”

CHP Grup Başkanvekili Özkoç: Sansür ve baskı gidişlerini durduramayacak

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise genelgeye ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“İktidar’da gidiş korkusu başladı. Sansür ve baskıyı arttırıyor. AKP iktidarı kendi mahkemelerinde aldıkları kararlarla muhalefet partilerine ait haber ve videoları internet ortamından sildiriyor. RTÜK’le televizyonları sansürlüyor. SANSÜR VE BASKI GİDİŞLERİNİ DURDURAMAYACAK!”

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik