Ana SayfaHaberlerErdoğan’dan Scholz’un yanında Hamas sorusuna tepki: “Almanya, Eurofighter verir veya vermez, bizi...

Erdoğan’dan Scholz’un yanında Hamas sorusuna tepki: “Almanya, Eurofighter verir veya vermez, bizi bununla tehdit edemezsiniz”

Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile ortak basın toplantısı Alman gazetecinin “Hamas’ı nasıl kurtuluş örgütü olarak tanımlayabilirsiniz? Türk-Alman ilişkilerini tehlikeye atmış olmuyor musunuz? Almanya, Eurofighter talebinizi kabul edecek mi?” sorusuna cevap verdi: “Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçağı üreten sadece Almanya mı? Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin.”

Almanya ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeleri öncesi Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan konuşmasında İsrail’in Gazze’ye bombardımanıyla ilgili şunları söyledi

“Açık ve net konuşmayı severim. 7 Ekim tarihi ilk başlangıç olarak anlatılıyor. 7 Ekim’den sonraki süreçse hiç konuşulmuyor. Şu an itibariyle malum 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı ne yazık ki öldürülmüştür. Bunun yanında artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. Her taraf yerle yeksan oldu. Şu anda yatıyorlar, kalkıyorlar Hamas Hamas Hamas… Hamas’ın silah varlığı ve gücü ile acaba İsrail’in silah varlığı ve gücü mukayese edilebilir mi? Şu anda İsrail’in nükleer silahı var mı, var. Ama bunu İsrail’e sorarsanız var demez. Onlar yalanı çok iyi kullanıyorlar. Bütün bunlarla beraber şu anda şu kadar mali destek verildiğinden bahsediliyor. Peki Hamas’a böyle bir mali destek veriliyor mu, hayır, böyle bir şey yok. Filistin’in kendisine verilmesi gereken destekler de verilmiyor. Bütün bu yokluklar içinde şurası çok önemli: ibadethaneler, kiliseler vuruldu. Bütün bunlarla beraber hastaneler vuruldu. Halbuki bütün bunların yanında hastanelerin vurulması, çocukların öldürülmesi Tevrat’ta filan böyle şeyler yoktur, yapamazsın.

“Bizim İsrail’e borcumuz yok, borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız”

“Bakın ben rahat konuşuyorum çünkü bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Borçlu olanlar rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik, öyle bir durumumuz da yok. Çünkü bizim insana saygımız çok çok farklıdır.

“İsrail’in elinde kat be kat fazla rehine var”

“Rehinelerin takası deniyor. Bize buna da varız. Rehine dediğiniz zaman rehine sayısı itibariyle İsrail’deki rehine sayısı nedir, öbür tarafta Hamas’ın ya da Filistin’in elindeki rehine sayısı nedir? Buna baktığımız zaman kat be kat fazlasıyla İsrail’in elinde rehine var.”

Scholz: “İsrail ile dayanışmamız tartışmaya açık değil”

Scholz ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Hamas, İsrail’e hunharca bir saldırı düzenledi. Hamas’ın terör eylemini keskin bir şekilde kınamaktayız. Biraz sonra bölgedeki gerilime karşı neler yapabileceğimizi konuşacağız. Orta Doğu’da bir yangın yerinin oluşmasından iki taraf olarak endişe duyuyoruz. Almanya’yı bilen bunu gayet iyi bilir. Bizim İsrail ile olan dayanışmamız hiçbir şekilde tartışmaya açık değil. İsrail’in uluslararası hukuka göre kendini savunma hakkı var. Her hayat eşit değere sahip.

“Filistinli sivil halkın yaşadıkları bizi de üzüyor”

“Filistinli sivil halkın yaşadıkları bizi de üzüyor. Onlarca yıldır Almanya bu alanda insani yardım sunuyor. Bu sene 160 milyar Euro yardım sağladık. İnsani yardım alanında en büyük donörlerden biriyiz. İki devletli bir çözüm bizim için hedef. İsrail’in varoluş hakkı bizim için olmazsa olmaz.

“Şunu da söylemek istiyoruz, ülkemizde antisemitizm, Yahudi düşmanlığına hiçbir şekilde yer yok. Siyasi ya da dini olsun yüzyıllardır gelişmiş ya da dışarıdan ülkeye gelsin bizim için hiç fark etmiyor.

“Sayın Cumhurbaşkanıyla farklı görüş açılarımız olduğu sır değil”

“Sayın Cumhurbaşkanıyla kısmen farklı görüş açılarımızın olduğu sır değil. Özellikle bu zorlu anlarda görüşmemiz gerekiyor. Bütün bu güncel, vahim uluslararası konuların yanı sıra ikili ilişkilerimizde ve Türkiye’nin AB konusunda nasıl somut ilerleme kaydedeceğini konuşacağız.”

Erdoğan: “Dünyada savaş uçağı üreten sadece Almanya mı?”

Erdoğan, açıklamaların ardından gazetecilerden gelen soruları da cevapladı.

Alman ajansı DPA’dan bir gazetecinin “İsrail’in varoluş hakkını kabul ediyor musunuz, İsrail’in faşist bir ülke olduğunu nasıl gerekçelendiriyor ve İsrail ordusunun Hamas’a karşı saldırısına neden soykırım diyorsunuz, yüzlerce insanı İsrail’de katleden ve terör örgütü olarak tanınan bir örgütü nasıl kurtuluş örgütü diye tanımlayabilirsiniz, Türk-Alman ilişkilerini ve NATO ile olan ilişkilerinizi tehlikeye atmış olmuyor musunuz? Almanya, Eurofighter talebinizi kabul edecek mi?” sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi:

“İsrail binlerce Filistinliyi öldürdü mü? Öldürdü. İbadethaneleri, kiliseleri vuruyor mu? Vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım. Sen bir Hıristiyan olarak rahatsız olmuyor musun?

Eurofighter konusunda da, Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçakları üreten sadece Almanya mı? Şu anda insansız savaş uçakları noktasında da Türkiye önde gelen ülkelerden bir tanesi durumuna gelmiştir.

Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin. Bize öyle sorular sorun ki bu sorular vicdani olsun, insani olsun. Cevaplarını da biz size o şekilde verelim.”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, görüşmenin ardından yaptığı paylaşımlarda ise Türkçe olarak şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben Ortadoğu sorunu konusunda oldukça farklı bakış açılarına sahibiz. Tam da bu nedenle doğrudan görüşmek çok önemlidir. Ancak net olarak ifade edeyim: İsrail’in var olma hakkı Almanya için mutlaktır. Ülkemizde antisemitizme yer yoktur.”

“Aynı zamanda şunu da savunuyoruz: Her insanın yaşamı eşit değerlidir. Gazze’deki Filistinli sivil halkın acıları da bizlere üzüntü veriyor. Almanya en önemli insani yardım sağlayıcıları arasında yer almakta – ve bu yardımların hacmini hâlen arttırmış bulunmaktayız.”

- Advertisment -