Ana SayfaHaberler“Erdoğan’ın Mayıs’taki Beyaz Saray ziyareti iptal olmadı ama program netleşmedi”

“Erdoğan’ın Mayıs’taki Beyaz Saray ziyareti iptal olmadı ama program netleşmedi”

Al-Monitor’den Amberin Zaman’a konuşan Amerikalı kaynaklar Erdoğan’ın Washington ziyaretinin gerçekleşeceğini ancak programın henüz kesinleşmediğini söyledi.

Amberin Zaman’ın Al-Monitor’daki yazısının bir bölümü şöyle:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden’la yapmayı planladığı görüşmeyi ABD yönetiminin İsrail politikası nedeniyle iptal ettiği iddiası, Türk medyasında yer almaya devam ediyor. İddiayı ne Biden yönetimi ne de Türk hükümeti resmen yalanlamış değil, ancak konuya yakından vakıf olan kaynakların Al-Monitor’a verdiği bilgiye göre, Erdoğan’ın uzun zamandır arzuladığı Beyaz Saray ziyareti gerçekleşecek.

Öte yandan kaynaklar, dün itibarıyla, ziyaretin kesin programının Beyaz Saray ile Ankara arasında henüz teyit edilmediğini belirttiler. 

ABD’li bir sözcü konuya ilişkin sorular üzerine Türk basınına şu açıklamayı yaptı: ‘Şu an itibarıyla Beyaz Saray ziyareti hakkında bir açıklama yapabilecek durumda değilim. Her fırsatta üst düzey temaslarda bulunma planlarımızda bir değişiklik olmadığını teyit edebilirim. Türk yetkililerin gezilerine ilişkin sorularınız için sizi [Türkiye] hükümete yönlendiriyorum.’

Kıdemli bir Amerikalı diplomat ise, kimliğinin saklı kalması kaydıyla Al-Monitor’a şöyle konuştu: ‘Resmi bir ziyaretin geç duyurulması olağandışı bir şey değil. Üst düzey ziyaretler genelde bir hafta öncesine kadar duyurulmaz, özellikle de üst düzey bir ABD yetkilisi yabancı bir ülkeye gideceği zaman.’”

- Advertisment -