Ana SayfaHaberlerErdoğan’ın Rusya ziyareti öncesi Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının yerli ortağının sözleşmesi feshedildi:...

Erdoğan’ın Rusya ziyareti öncesi Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının yerli ortağının sözleşmesi feshedildi: Santral artık tamamen Rusların

Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta Soçi’de Putin ile biraraya geleceği zirve öncesi Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk 3 etabını Rusya’dan Titan 2 şirketi ile beraber yapan, 4. ve son etabının da temel atma törenini gerçekleştiren yerli IC İçtaş’ın sözleşmesi feshedildi. IC İçtaş yerine projenin yeni paydaşı olan TSM Enerji’nin 3 ortağı da Rusya şirketleri. Fesih kararı, 4.etabın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla yapılan temel atma töreninden 8 gün sonra açıklandı. Sözleşmesi feshedilen IC İçtaş: Söz konusu fesih girişiminde esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4.üncü ve son etabının temeli 21 Temmuz’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katıldığı bir törenle atılmıştı.

İşletmesi Rusya devletinin atom enerjisi kuruluşu Rosatom’a ait olan Akkuyu Nükleer AŞ, Cuma günü (29 Temmuz) yaptığı açıklamayla santral inşaatının yerli ortağı IC İçtaş ile olan sözleşmeyi feshettiğini duyurdu.

IC İçtaş, projenin ilk 3 etabını Rusya şirketi Titan 2 ile birlikte tamamlamıştı. Dördüncü ve son etabının temel atma töreninden yalnızca 8 gün sonra projenin yerli ortağı IC İçtaş’ın sözleşmesi feshedilmiş oldu.

Akkuyu Nükleer’in yeni sözleşme imzaladığı TSM Enerji adlı şirketin Rusya’da üç şirket tarafından kurulduğu ortaya çıktı.

Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, TSM Enerji; Rusya merkezli Montajno-Stroitelnoye Upravlaniye No 90, Konsern Titan-2, Sosnovoborelektromontaj anonim şirketleri tarafından Ekim 2019’da Mersin’de kuruldu.

“Türkiye’de tüzel kişiliği olan şirket ile sözleşme imzalandı”

Akkuyu Nükleer A.Ş., yeni sözleşmenin imzalanmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Akkuyu Nükleer tarafından Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş, Türkiye’de tüzel kişiliği olan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzalanmıştır.

Mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işler, Ekim 2019’dan bu yana NGS inşaat projesinde yer alan ve yüksek teknoloji projelerini hayata geçirme deneyimine sahip olan TSM’ye devredilecektir. TSM ile projede yer alan mevcut alt yüklenici şirketler ile arasında, eski ana yüklenici- ortak girişim TITAN2-IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ile alt yükleniciler arasında akdedilenlere benzer yeni sözleşmeler yapılacaktır. Bu sözleşmelerle şantiyede işin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasının yanı sıra Akkuyu NGS için taahhüt edilen inşaat tarihlerine uyulması, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunması ve tüm taşeronların çalışanlarına maaşlarının zamanında ödenmesi de sağlanacaktır.”

İÇTAŞ: “Amaç, Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek”

IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sözleşmenin feshedilmesinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Proje’deki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır. Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.”

- Advertisment -