Ana SayfaHaberlerCinsel saldırıda bulunan uzman çavuş Musa Orhan hakkında sosyal medya baskısıyla nihayet...

Cinsel saldırıda bulunan uzman çavuş Musa Orhan hakkında sosyal medya baskısıyla nihayet yakalama kararı

Batman’da, Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya uğrayan ve intihara teşebbüs eden 18 yaşındaki İ.E. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Batman’ın Beşiri ilçesinde Uzman Çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğrayan ve 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan 18 yaşındaki İ.E., tedavi gördüğü hastanede dün (18 Ağustos) hayatını kaybetti.

İ.E., intihar etmeden önce bıraktığı mektubunda Uzman Çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğradığını yazmıştı. Aynı gün gözaltına alınan Orhan, cinsel birliktelik yaşanmadığını söylemesi üzerine serbest bırakılmıştı. Ancak Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporda, İ.E.’nin Orhan tarafından tecavüze uğradığı ortaya çıktı.

Adli tıp raporu ortaya çıktıktan sonra itirazlar üzerine Siirt’te yeniden gözaltına alınan Orhan, savunmasında alkollü olduğunu söylemişti. “Nitelikli cinsel istismar” suçundan gözaltına alınan Orhan, Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Siirt Barosu olayın takipçisi olacağını belirttiği açıklamasında şüphelinin serbest bırakılmasına itiraz ettiğini duyurdu. Batman, Gaziantep, Aydın, Mersin ve Mardin Baroları da sürecin takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

Şüphelinin serbest bırakılması kararına karşı hem Siirt Barosu’nun hem de Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itiraz reddedilmişti. Musa Orhan hakkında düzenlenen iddianamenin Siirt Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başsavcılığa iade edilmesi üzerine başsavcılık, mahkemenin verdiği karara karşı itirazda bulundu.

Soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilirken ailenin hukuki destek talebini karşılayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu’na başvurarak soruşturma ve olay hakkında bilgi edinme talebinde bulundu.

Olayın ardından JinNews’e açıklamalarda bulunan İ.E’nin annesi Hakime Kılıç, şunları söyledi:

”Çocuklarımı uzman çavuşlar gelip tecavüz etsinler diye mi büyüttüm? Her yere başvurduk ama Musa hala dışarıda. Kızıma, ona yaptıklarını birine anlatırsa onu öldüreceğini söylemiş. Kızım o yüzden kimseye anlatamamış ve mektupta yazmış her şeyi. Mektubu yazdıktan sonra da yaşamına son vermek istemiş.”

Cumhuriyet’e konuşan babası ise şu ifadeleri kullandı:

Anne Hakime Kılıç

“Kendimden, Türkiye Cumhuriyeti’nden utanıyorum. Kızım Musa Orhan’a yazdığı mektupta, ‘Beni tehdit ettin, ya kendimi ya da seni öldürecektim. Sana gücüm yok’ diye yazmış.”

CHP ve HDP’den tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da şüpheli Musa Orhan’ın tutuklanması çağrısında bulunarak “18 yaşındaki genç kıza 20 gün tecavüz edip, daha sonra “İstediğin yere şikayet et, bana bir şey olmaz. Daha önce de çok yaptım, bir şey olmadı” diyen katil serbest, evladını yitiren aile perişan!” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknaz Uca, Orhan’ın serbest bırakılması üzerine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Öte yandan, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyu haber yapan Batman’ın haftalık yerel gazetesi Jiyan Haber’in internet sitesi imtiyaz sahibi İdris Yayla hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek veya aşağılamak” suçundan soruşturma başlattı.

Akşam saatlerinde İdris Yayla’nın tutuklandığı öne sürüldü, ancak Yayla bunun doğru olmadığı bilgisini paylaştı.

Sosyal medya ayağa kalktı, nihayet yakalama kararı çıkartıldı

Sosyal medya #MusaOrhanTutuklansın etiketiyle ayağa kalkınca, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaparak intihar eden İ.E.’ye cinsel saldırıda bulunan Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında “Tutuklama talep etmiştik“ dedi. Hemen ardından Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Musa Orhan hakkında tutuklama için yakalama kararı çıkartıldı.

İ.E. davası 16 Ekim’de başlayacak.

- Advertisment -