Ana SayfaHaberlerDünyaErkekken kadınlara tecavüz eden trans kadınların kadın hapishanesine sevk edilmesi tepki yarattı,...

Erkekken kadınlara tecavüz eden trans kadınların kadın hapishanesine sevk edilmesi tepki yarattı, İskoç hükümeti geri adım attı

İskoç hükümeti, kendilerini erkek olarak tanımladıkları dönemde kadınlara karşı tecavüz ve taciz suçu işleyen trans kadın mahkûmların kadın hapishanelerine sevk edilmesini durdurdu. Geçen hafta, İskoç hapishane idaresi erkekken iki kadına tecavüz eden ve bir kız çocuğunu taciz eden iki trans kadının kadınlar hapishanesine sevk edilmesini onaylamıştı. İki trans kadın da cinsiyet uyum ameliyatı olmadı ve hapishaneye girdikten sonra kendisini kadın olarak tanımlamaya başladı.

İskoç hükümeti, erkek hapishanelerinde kalan trans kadınların kadın hapishanelerine sevk edilmesinin durdurulduğunu açıkladı.

İskoçya’da kendilerini erkek olarak tanımladığı dönemde kadınlara karşı tecavüz ve taciz suçu işleyen trans mahkûmların kadın hapishanelerine sevk edilme taleplerinin kabul edilmesi geçen ay boyunca ülkede tartışma yaratmıştı.

Kendisini erkek olarak tanımladığı dönemde iki kadına tecavüz eden Isla Bryson, cinsiyet uyum ameliyatı geçirmeden kimliğini  kadın olarak tanımlamaya başlamış, kadın hapishanesine sevk edilmek istemiş, hapishane yönetimi de talebini kabul etmişti. Bryson’ın eski eşi dahil, kadınların, böyle bir durumda kadın mahkûmların güvende olmayacağını söyleyip tepki göstermesinden sonra Bryson yeniden erkekler koğuşuna konuldu.

Yine geçen hafta, 13 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ve takip ettiği için hapis cezası alan ve hapse girdikten sonra kendisini kadın olarak tanımladığını açıklayan Tiffany Scott’un kadınlar hapishanesine sevk edilme talebinin kabul edilmesi de tepkiye sebep olmuş, İskoç hükümeti sürece müdahale etmişti.

Dün (30 Ocak) açıklanan karara göre, trans mahkûmların kadın hapishanelerine sevki durduruldu; her mahkûm için bireysel inceleme yapılıp karar verileceği, kadınlara karşı işlenen suçların faili olan transların kesinlikle kadın hapishanelerine sevk edilmeyeceği açıklandı.

Şu anda İskoç hapishanelerinde toplam 15 trans bulunuyor, bunlardan 5’i kadın hapishanelerinde kalıyor.  

- Advertisment -