Ana SayfaDış HaberErmenistan Meclis’i onayladı: Putin Erivan’a giderse tutuklanacak

Ermenistan Meclis’i onayladı: Putin Erivan’a giderse tutuklanacak

Ermenistan parlamentosu, hükümetin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılma teklifini onayladı. Bundan sonra Ermenistan, Vladimir Putin'in ülkeyi ziyaret etmesi halinde Putin'i tutuklamak zorunda kalacak. Moskova, Erivan’ı "ortaklığa yakışmayan bir davranış" sergilemekle suçluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne katılma kararı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın kontrolünü yeniden ele geçirmesi nedeniyle zarar gören Ermenistan-Moskova ilişkilerini daha da gerecek.

Kremlin, geçen hafta Ermenistan’ı, Ukraynalı çocukların Rusya’ya kaçırıldığı suçlamasıyla Putin hakkında tutuklama emri çıkaran UCM’ye katılma kararının “son derece düşmanca” olduğu konusunda uyarmıştı.

Buna karşılık Ermenistan, yalnızca Azerbaycan’ın işlediği savaş suçlarını ele almak istedikleri ve Moskova’yı hedef almadıkları konusunda Rusya’ya güvence vermeye çalışmıştı.

Ermenistan’da askeri üssü bulunan Rusya, Dağlık Karabağ konusundaki gerilimleri yönetmek de dahil olmak üzere ülkenin güvenliğinin garantörü konumundaydı. Ancak Moskova, Dağlık Karabağ’a düzenlenen operasyonlar sırasında Azerbaycan güçlerine müdahale etmeyeceğini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, operasyon sırasında yaptığı açıklamada, 2020’den bu yana bölgede barışı korumak için konuşlandırılan 2.000 Rus askerinin etkinliğini sorgulayarak Moskova’yı eleştirdi.

Geçtiğimiz hafta sonu Ermenistan’ın bağımsızlık günü münasebetiyle yaptığı konuşmada Paşinyan, “uzun yıllardır güvendiğimiz müttefiklerin etkisiz olduğunu” ve “Ermeni-Rus stratejik ortaklığının Ermenistan’ın dış güvenliğini sağlamak için yeterli olmadığını” söyledi.

Geçtiğimiz ay Erivan, ortak bir askeri tatbikat için ABD birliklerine ev sahipliği yapmıştı. Ayrıca Paşinyan’ın eşi Anna Hakobyan da Ukrayna’ya  giderek insani yardım faaliyetlerinde bulundu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün konuya ilişkin verdiği brifingde Ermenistan’ın Rusya’ya karşı “ortaklığa yakışmayan bir davranış” sergilediğini söyledi.

Peskov, Moskova’nın Erivan’ı müttefik olarak gördüğünü ancak mevcut yönetime yönelik soru işaretleri taşıdıklarını söyledi.

Putin’in en son 2022’de ziyaret ettiği Ermenistan’a seyahat edememesi, Güney Kafkasya’da azalan nüfuzunun bir göstergesi olarak görülüyor.

Rus lider, UCM’nin tutuklama emri kapsamında tutuklanabileceği endişesiyle Ağustos ayında Güney Afrika’da düzenlenen BRICS zirvesine katılmamıştı.

- Advertisment -