Ana SayfaHaberlerEkonomiErmenistan, Vietnam, Kazakistan ve Özbekistan, Rus ödeme sistemi MİR’in kullanımını tamamen durdurdu;...

Ermenistan, Vietnam, Kazakistan ve Özbekistan, Rus ödeme sistemi MİR’in kullanımını tamamen durdurdu; Türkiye’nin kararı bugün belli olacak

ABD Hazine Bakanlığı’ndan gelen uyarılardan sonra Ermenistan, Vietnam ve Kazakistan 21 Eylül’de MİR ödeme sisteminin kullanımını durdurdu. Bugün de (23 Eylül) Özbekistan MİR’i sistemden çıkardığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan MİR konusundaki nihai kararın bugün kendisinin de katılacağı toplantıdan sonra alınacağını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı’nın, Rus ödeme sistemi MİR’in yaptırımları delmek için kullanabileceğini ve bu nedenle MİR sistemini kullanan yabancı bankaların yaptırıma maruz kalabileceğini açıkladığı hafta başından bu yana, MİR kullanımına izin veren ülkelerden geri adımlar geliyor.

Ermenistan, Vietnam ve Kazakistan 21 Eylül’de MİR ödeme sisteminin kullanımını durdurdu. Bugün de (23 Eylül) Özbekistan MİR ödeme sistemini sistemden çıkardığını açıkladı.

ABD’den gelen uyarılardan hemen sonra İş Bankası ve Denizbank da MİR ödeme sistemini artık kullanmayacaklarını açıklamıştı. Üç kamu bankası Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank ise sistemi kullanmaya devam ediyor.

Erdoğan’ın açıkladığı MİR toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, MİR kartları konusunda bugün (23 Eylül) bir toplantı yapııp nihai kararı vereceklerini söylemişti. Cumhurbaşkanı şöyle demişti:

“Biz şimdi ister istemez ne yapacağız? Alternatifleri ne olabilir; bu alternatifler üzerinde ilgili bakan arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra da İstanbul’da cuma günü (yarın) inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, burada da nihai kararımızı vereceğiz.”

- Advertisment -