Ana SayfaHaberlerDünyaEsad: “Çin’den yatırım bekliyoruz, sosyalizm deneyimlerini öğrenmeye de istekliyiz”

Esad: “Çin’den yatırım bekliyoruz, sosyalizm deneyimlerini öğrenmeye de istekliyiz”

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad’ın Cuma akşam saatlerinde yaptığı telefon görüşmesinde Esad, yatırıma davet ettiği Çin’in sosyalizm deneyimlerini öğrenmek istediklerini söyledi.

Xinhua Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre Çin Devlet Başkanı Şi, telefonla görüştüğü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a, Çin’in Suriye ile ilişkilerin gelişimine büyük önem verdiğini, iki ülke arasındaki dostane iş birliğinden daha fazla sonuç elde edilmesini sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Görüşmede Çin Devlet Başkanı, Suriye’nin “Kuşak ve Yol” ortak inşasına ve “küresel kalkınma inisiyatifine katılması” beklentisinde olduğunu söyledi.

Suriye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve milli itibarını korumasını kararlılıkla desteklediklerini ve dış güçlerin Suriye’nin iç işlerine karışmasına kesinlikle karşı çıktıklarını kaydeden Şi, Suriye’nin risklerin ve sınamaların üstesinden gelerek, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma mücadelesinde yeni zaferler kazanacağına inandıklarını ifade etti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler’deki (BM) meşru statüsüne kavuşmasının 50. yıl dönümünü kutlayan Beşar Esad ise, Çin modeli sosyalizmin büyük başarılar elde ettiğini, Suriye’nin Çin’in deneyimlerinden öğrenmek konusunda istekli olduğunu söyledi.

Esad, Suriye hükümeti ve halkının, ülkelerinin egemenliği, toprak bütünlüğü ve milli itibarının korunmasına destek verdiği, dış güçlerin Suriye’nin içişlerine karışmasına karşı çıktığı ve uluslararası hukuk ile adaleti koruduğu için Çin’e teşekkür ettiğini dile getirdi.

Suriye’nin Çin’le dostane ilişkilere büyük önem verdiğine işaret eden Esad, Kuşak ve Yol inisiyatifini desteklediklerinin, Çin’le iş birliğini derinleştirmeye hazır olduklarının ve Çinli şirketlerin Suriye’ye yatırımları arttırmasını beklediklerinin altını çizdi. Esad ayrıca, Suriye’nin Sincan, Tibet, Hong Kong, Taiwan ve Güney Çin Denizi meselelerinde Çin’e destek vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

“Çin, oportünizmin ustası”

Görüşmenin ayrıntılarını yorumlayan Columbia Global Centers’dan Tunuslu siyasi analist Yusuf Şerif Twitter’da şöyle yazdı:

“Çinliler oportünizmin ustalarıdır. Rejimi çökerken Esad’ı desteklemek için hiçbir adım atmadılar ama Rusya onu kurtarıp Araplar da itibarını iade edince dayanışma kartını oynamaya başladılar.”https://twitter.com/Faiyla/status/1456760992034181120?s=20

- Advertisment -