Ana SayfaSeçim 2023Esenyurt: Kadıoğlu’nun milletvekili adaylığından çekilme nedeni ‘videolar’ mı, Erdoğan hakkındaki sözleri mi?

Esenyurt: Kadıoğlu’nun milletvekili adaylığından çekilme nedeni ‘videolar’ mı, Erdoğan hakkındaki sözleri mi?

AKP içindeki kaynaklar, Kadıoğlu’nu istifaya götüren asıl sebebin ‘videolar’ olmadığını söylüyor. AKP kulislerine göre Kadıoğlu, AKP’li üst düzey isimlerin de bulunduğu bir dost meclisinde Tayyip Erdoğan hakkında “atıp tutunca” konuşmalar Erdoğan’ın kulağına gitmiş ve “bileti kesilmiş.”

Eski Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, AKP’den İstanbul 3. bölge 8. sıradan milletvekili adayı olmuştu. Ancak adaylığın duyulmasıyla birlikte “bir el” düğmeye bastı ve Kadıoğlu’nu belediye başkanlığından da eden “malum videolar” sosyal medyada hızla yayıldı. Hem parti içinden hem de muhalefetten gelen tepkiler sonunda AKP, Kadıoğlu’ndan adaylığını geri çekmesini istedi ve Kadıoğlu adaylıktan çekildi.

Necmi Kadıoğlu’nun ismi yurt çapında 2017 yılında, 13 yıldır yürüttüğü Esenyurt Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettiğinde duyuldu. Oysa Necmi Kadıoğlu, hiç de az bilinen biri değildi. 2004 yılında o zamanlar Büyükçekmece’nin bir beldesi olan Esenyurt Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Gürbüz Çapan’a karşı kazandığından bu yana o görevdeydi ve Esenyurt onun 3 dönemlik belediye başkanlığı döneminde, bir milyona varan nüfusuyla Türkiye’nin çoğu kentinden, hatta bazı Avrupa ülkelerinden bile büyük bir yerleşim yeri olarak, hesapsız bir kent rantına ev sahipliği yaptı.

Ancak Kadıoğlu 2017 yılında, bir sonraki yerel seçimlere daha bir buçuk sene kalmışken ansızın görevinden istifa ettiğini duyurdu. Dilekçesini doğrudan İstanbul Valiliği’ne vermişti ve gerekçe olarak da “sağlık sorunlarını” göstermişti. O ana kadar İstanbul belediyecilik tarihinde “sağlık sorunları” gerekçesiyle istifa eden olmamıştı, dolayısıyla bu istifa biraz garipsendi.

İstifayı ilk olarak dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker değerlendirdi. Eker, “Esenyurt Belediyesi ile ilgili tartışılan bir konu yok, kendisi istifa etti” diyerek konuyu geçiştirmeye çalışsa da, gerçek neden saatler sonra sosyal medyada paylaşılmaya başlayan videolarda ortaya çıktı.

Aslında Necmi Kadıoğlu AKP içinde çok güçlü bir isimdi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu 1994-1998 yılları arasında, o da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Kaynak ve İştirakler Daire Başkanlığı ve Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Videolara dönersek… Gizli kaydedilen ve istifasından sonra sosyal medyada paylaşılmaya başlayan bir videoda, Necmi Kadıoğlu’nun belediyedeki makam odasında iki genç kızla çekilmiş, kamuoyuna yansıması durumunda kendisini zor durumda bırakacak görüntüleri yer alıyordu. Kadıoğlu, videoların ortaya çıkmasından sonra görüntüdeki kişinin kendisi olduğunu doğruladı, “videoların maddi menfaat temin etmek amacıyla kendisinden habersiz çekildiğini” söyledi. İddialara göre Kadıoğlu, görüntüleri kaydeden kişilere videoları silmeleri için 2 milyon TL ödemiş ama videolar yine de sızdırılmıştı.

Ancak AKP içindeki kaynaklar, Kadıoğlu’nu istifaya götüren asıl sebebin bu videolar olmadığını söylüyor. AKP kulislerine göre Kadıoğlu, AKP’li üst düzey isimlerin de bulunduğu bir dost meclisinde Tayyip Erdoğan hakkında “atıp tutunca” konuşmalar Erdoğan’ın kulağına gitmiş ve “bileti kesilmiş.” İddialara göre Kadıoğlu Erdoğan hakkında “Benim sayemde buralara geldi” şeklinde cümleler kurmuş ve kendisinden “yakışıksız” bir üslupla bahsetmişti.

Kadıoğlu Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettikten sonra yerine AKP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Murat Alatepe geçti. Alatepe’nin AKP grubu içinde aday gösterilmesini ve seçilmesini sağlayan da dönemin Esenyurt AKP İlçe Başkanı Şenay Değer’di. Şenay Değer isminin Kadıoğlu açısından da önemi büyük, çünkü Değer hem Kadıoğlu’nun ortağı hem de onun 2004’te AKP’den başkan adayı olmasını sağlayan isimdi.

Ancak ikilinin arası daha sonra açıldı. Değer’in Emine Erdoğan ile akraba olduğu biliniyor ve iddialara göre Kadıoğlu’nun Belediye Başkanlığı’ndan istifa etmesinin arkasında olan isimlerden biri de Şenay Değer’di.

Bir diğer kilit isim ise, Sedat Peker’in Esenyurt ve Kadıoğlu hakkındaki videolarında ismini zikrettiği ve hatta söz konusu videolardaki genç kızları “Kadıoğlu’na ayarladığını” iddia ettiği Orhan Özyurt. Özyurtlar A.Ş.’nin sahibi Orhan Özyurt, Kadıoğlu ile ilk dönemlerde çok yakın ilişkiler içindeydi, ancak başkanlığının son döneminde ikilinin arası Esenyurt Üniversitesi nedeniyle açıldı. Trabzonlu olan Özyurt’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakın olduğu da bir başka kulis bilgisi.

Başkanlıktan istifa ettikten sonra siyasete devam eden Kadıoğlu, Esenyurt’tan da elini çekmemişti. İlçedeki bilgilere göre AKP Esenyurt ilçe teşkilatı üç parçaya bölünmüş durumda; Kadıoğlu taraftarları, Şenay Değer grubu ve 2019’da CHP’ye karşı kaybedilen yerel seçimin ilçe başkanı Yasir Çelik’in ekibi.

Kadıoğlu, ilçede kendisine karşı olan bu iki grubun tüm karşı çabalarına rağmen 14 Mayıs seçimleri için AKP’den 3. bölge milletvekili adayları listesine girmeyi başardı. Ancak iddialara göre belediye başkanlığından istifa etmesine sebep olan AKP içindeki isimler, onu bu sefer de milletvekili adaylığından etti. 8. sıradan yani çok rahat seçilebilecek bir yerden adaylığı açıklandıktan sonra sosyal medyada tekrar dolaşmaya başlayan videolar ve Genel Merkez’deki kulisler üzerine AKP yönetimi Kadıoğlu’ndan istifasını istedi. Kadıoğlu da düzenlediği basın toplantısında “yalan-iftira-komplo-montaj içerikli siyasi operasyonla partimiz ve Cumhurbaşkanımız yıpratılmak isteniyor. Haklılığımı ayaklar altına alıp buna müsaade etmeyeceğim” diyerek adaylıktan çekildiğini duyurdu.

- Advertisment -