Ana SayfaHaberlerEşi hakkında yolsuzluk soruşturması açılan İspanya Başbakanı, “tüm kamu görevlerini dondurduğunu” açıkladı:...

Eşi hakkında yolsuzluk soruşturması açılan İspanya Başbakanı, “tüm kamu görevlerini dondurduğunu” açıkladı: İstifanın eşiğinde

Pedro Sánchez, mahkemenin eşi Begoña Gómez'le ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlatmasının ardından kamu görevlerini durdurduğunu açıkladı. Gómez, başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamakla suçlanıyor. Bundan dolayı Gómez’in devlet finansmanı alan veya kamu ihaleleri kazanan çeşitli özel şirketlerle olan bağlantıları inceleme altında. Başbakan istifa edebilir: “29 Nisan Pazartesi günü medyanın huzuruna çıkıp kararımı size bildireceğim."

İspanya’nın sosyalist başbakanı Pedro Sánchez, haftanın geri kalanı için kamu görevlerini iptal etti. Mahkemenin eşi hakkında soruşturma başlatma kararından dolayı muhaliflerini “taciz ve zorbalık operasyonunu” ile itham ederek istifa etmeyi düşündüğünü söyledi. Sánchez, rakiplerini, özellikle muhafazakar Halk Partisi’nin (PP) lideri Alberto Núñez Feijóo ve aşırı sağ Vox partisinin lideri Santiago Abascal’ı, Manos Limpias ile iş birliği yapmakla” suçladı.

Begoña  Gómez, başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamakla suçlanıyor. Gómez, haziran ve temmuz 2020’de Air Europa’nın CEO’su ile toplantılar yapmış ve bu iki toplantı arasında, İspanya Başbakanı olan eşi Pedro Sánchez, daha sonra Air Europa’ya toplamda 475 Milyon Euro’luk getirisi olacak bir şirket kurtarma paketini onaylamıştı.

2018’den bu yana İspanya başbakanlığında bulunan Pedro Sánchez, kendisinin ve eşi Begoña Gómez’in yaşadığı saldırıların ciddiyetinin, pozisyonunu yeniden değerlendirmeye yönelttiğini ve kararını pazartesi günü açıklayacağını söyledi.

Sánchez’in X hesabından yayınladığı açıklama, Madrid mahkemesinin, lideri aşırı sağ gruplarla bağlantısı olan Manos Limpias (Temiz Eller) “lobi”sinin şikayeti neticesinde, Gómez’in ticari ilişkileriyle alakalı bir ön soruşturma başlatmasından birkaç saat sonra geldi: “Olması gerektiği gibi, Begoña onurunu müdafaa edecek ve aslında var olmayan fakat görünürde skandal olan bu durumla ilgili gerçekleri açıklığa kavuşturmak için adalet sistemiyle gerektiği kadar iş birliği yapacak. Artık bu noktaya geldiğimize göre, kendime oldukça meşru bir şekilde şu soruyu soruyorum: Tüm bunlara değer mi? Gerçekten bilmiyorum. Durup bunun hakkında düşünmem gerekiyor. Bütün bunlar beni, karar verene kadar tüm kamu görevlerimi birkaç günlüğüne iptal edeceğimi söylemeye yöneltiyor. Önümüzdeki 29 Nisan Pazartesi günü medyanın huzuruna çıkıp kararımı size bildireceğim.”

- Advertisment -