Ana SayfaHaberlerDünyaEsir takasıyla Türkiye’ye gelen Azov komutanları Zelensky’nin uçağıyla Ukrayna’ya döndü. Kremlin kızgın

Esir takasıyla Türkiye’ye gelen Azov komutanları Zelensky’nin uçağıyla Ukrayna’ya döndü. Kremlin kızgın

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasında Türkiye’de kalmalarına karar verilen Azov Taburu’nun beş komutanını uçağıyla Türkiye’den Ukrayna’ya götürdü. Kremlin anlaşmanın ihlal edilmesine kızgın: "Hiç kimse bize bu konuda bilgi vermedi. Bu kişiler ihtilafın sonuna kadar Türkiye'de kalmalıydı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucu 21 Eylül 2022’de mübadele edilen 200 savaş esirinin arasında olan ve güvenlik amacıyla Türkiye’de kalan Azov Taburu’nun 5 komutanı, Ukrayna’ya geri döndü.

Azov Taburu komutanlarını karşıladığı ve uçakta onlarla sohbet ettiği görüntüleri yayınlayan Zelensky, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar” ifadelerini kullandı.

Zelensky, 5 Azov komutanının Türkiye’de kalacağını duyurduğu açıklamasında “5 Azov komutanı, savaş bitene kadar iyi koşullarda Türkiye’de kalacaklar” demişti.

Yaklaşık 1000 üyesi bulunan Azov Taburu, Donbas bölgesinde Rus güçlerine karşı savaşıyor. Tabur Rusya tarafından neo-Nazi olmakla suçlanıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azov Taburu komutanlarının Türkiye’den Ukrayna’ya dönüşünün daha önce varılan anlaşmaların ihlali olduğunu açıkladı.

Peskov, “Hiç kimse bize bu konuda bilgi vermedi. Anlaşmaların şartlarına göre bu elebaşları, belirtilen bu kişiler ihtilafın sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde kalmaları gerekirdi. Elbette ki NATO zirvesi için hazırlıklar yapılıyor ve bu hazırlık kapsamında Türkiye’ye büyük bir baskı yapıldı. Türkiye’nin ise bir NATO üyesi olarak bu şekilde Kuzey Atlantik İttifakı ile dayanışma içinde olduğu gözüküyor. Tüm bunları çok iyi anlıyoruz” diye konuştu.

- Advertisment -