Ana SayfaHaberlerÇevirilerEski gizli polisin mektubu: FBI Malcom X cinayetinin içinde miydi?

Eski gizli polisin mektubu: FBI Malcom X cinayetinin içinde miydi?

New York emniyet teşkilatına mensup bir gizli polisin ölümünden önce yazdığı mektup, insan hakları savunucusu Malcom X cinayetinde New York Şehri Polis Teşkilatı'nın (NYPD) ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) sorumlu olabileceğine işaret ediyor.

Eski gizli polis Raymond Wood’un ölümünden önce yazdığı ve geçtiğimiz günlerde bir akrabası tarafından kamuoyuna açıklanan mektuba göre Malcolm X cinayetine dair detayların üstü örtüldü. Wood, mektubunda kendisinin sivil haklar hareketinin içine sızmak ve Malcom X’in güvenlik ekibinin cinayetten hemen önce tutuklanmasını sağlamakla görevlendirildiğini iddia ediyor.

Üç kişi tutuklandı ama…

Malcom X, 21 Şubat 1965’te Harlem’deki Audubon Balo Salonu’nda Nation of Islam (İslam Milleti) üyeleri tarafından düzenlendiği düşünülen bir suikaste uğradı. Suikast sonrasında üç kişi tutuklandı fakat daha sonra serbest bırakıldı.

“Halkım adına kötü şeyler yaptım”

Geçtiğimiz Cumartesi (20 Şubat) düzenlenen basın toplantısında Raymond Wood’un akrabası Reggie Wood mektuptan, “Geriye baktığımda görüyorum ki siyah halkım adına üzücü ve zararlı eylemlerde bulundum. New York Polis Teşkilatı (NYPD) adına yaptığım her şeyi baskı ve korku altında yaptım” cümlesini okudu.

Mektupta, Malcom X’in konuşma günü salon girişinin boş olması için güvenlik ekibinin günler öncesinde tutuklandığı bilgisi de yer alıyor.

Tehditlerden korkuyordu

Reggie Wood’a göre, iddiada bulunduğu kişiler ve kurumlar tarafından zarar görmekten korkan Raymond Wood, mektubunun ölmeden önce okunmasını istememişti.




Malcom X’in eşi Betty, Harlem’deki cenaze töreninden çıkıyor, 27 Şubat 1965.

“Korkunç bir trajedi”

Malcolm X’in oğlu İlyasa Şahbaz, babasının ölümüne dair yeni suçlamaların araştırılması gerektiğini söyledi ve “bu korkunç trajedinin arkasındaki gerçeğe ulaşılmasına yardımcı olacak her kanıt iyice araştırılmalı” dedi.

New York Polis Teşkilatı, Manhattan Bölge Savcılığı’nın geçtiğimiz aylarda bir araştırma başlattığını söyledi.

“New York Polis Teşkilatı, olaya dair her kanıtı Bölge Savcılığı’na vermiştir. Teşkilat, gerekeni yapmak için hazırdır.”

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Wood’un ailesi ve sivil haklar avukatı Ben Crump’ın yanı sıra Malcom X’in üç kızı da dosyanın tekrar açılması konusunda kararlı.

Avukat Crump’ın ofisinden yapılan açıklamada Raynold Wood’un mektubu hakkında şu açıklama yapıldı:

“Ray Wood, ölmeden önce yazdığı itiraf niteliğindeki metubunda geçmişte sivil haklar organizasyonlarına ve liderlerine zarar vermek için görevlendirildiğini söylüyor. Wood’un işi insan hakları organizasyonlarının içine sızmak ve liderler ile üyeleri canice eylemler yapmak için ikna etmekti.”

Açıklamaya göre, Wood aynı zamanda Malcom X’in güvenlik ekibinin suikast öncesinde tutuklanması ve konuşma yapacağı salonun kapısında hiçbir ekibin olmamasını sağlamak üzere görevlendirilmişti.

Manhattan Bölge Savcılığı Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada ise “Ofisimizin konuya dair araştırmaları devam etmektedir” denildi.

Geçtiğimiz yıl Nation of Islam (İslam Birliği) grubunun üç üyesi Malcom X suikastinden suçlu bulunmuş fakat Masumiyet Projesi temsilcileriyle görüşen Manhattan Bölge Savcılığı araştırmayı yeniden başlatmıştı.

Çeviren: Ayşenur Başaran

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -