Ana SayfaHaberlerHavalimanında gözaltına alınan HDP'li eski milletvekili Hüda Kaya tutuklandı

Havalimanında gözaltına alınan HDP’li eski milletvekili Hüda Kaya tutuklandı

Eski HDP milletvekili Hüda Kaya, 6-8 Ekim 2014'teki eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. Kaya, “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmakta ısrar etme, birden fazla kişiyle birlikte görevi yaptırmama için direnme” suçlamasıyla İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

HDP’li eski milletvekili Hüda Kaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılı’ğının 6-8 Ekim 2014’teki eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında çıkarılan “yakalama emrine” istinaden İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Sağlık kontrolünün ardından adliyeye götürülen Kaya, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi Ankara sulh ceza hakimliğince, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden yapılan sorgunun ardından tutuklandı.

“Aylardır ulaşılabilir olmasına ve ikametinde olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kaçaklık karar verilmiştir”

Avukatı Zilan Leventoğlu, Kaya’nın gözaltı kararını ‘haksız ve keyfi’ olarak nitelemişti: “Aylardır ulaşılabilir olmasına ve ikametinde olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kaçaklık karar verilmiştir.”

Açıklamada Kaya hakkında 27 Eylül’de ‘kaçak’ kararı alındığı fakat Kaya’nın ‘kaçak olmadığını, ikametinde ulaşılabilir olduğunu, telefonlarının açık olduğunu, her zaman ifadeye hazır olduğunu hem sözlü hem yazılı olarak defalarca belirttiği’ kaydedilmişti.

Leventoğlu şöyle devam etti: “Yine kendisinin savcılık kalemiyle görüşüp gerekirse Ankara’ya gelebileceğini, ifade için hazır olduğunu kaçaklık kararının kaldırılması gerektiğini söylemesine rağmen kaçaklık kararı kaldırılmamış, Hüda Kaya’nın ifade vermek istemesi keyfi şekilde engellenmiştir.

Sonuç olarak bugün müvekkilimiz Sayın Hüda Kaya saatlerdir havalimanında olmasına, pasaport işlemlerinin sorunsuzca gerçekleşmesine rağmen uçağın kalkmasına 10 dakika kala yine tamamen keyfi bir şekilde çıkışınız mümkün değil denilerek gözaltına alınmıştır. Bu tamamen haksız , keyfi ve hukuksuz süreci kamuoyunun takdirine bırakıyoruz…”

- Advertisment -