Ana SayfaHaberlerEski MİT’çi Enver Altaylı’nın damadı 7 yıl sonra tahliye edilmişti: 3 gün...

Eski MİT’çi Enver Altaylı’nın damadı 7 yıl sonra tahliye edilmişti: 3 gün sonra yeniden tutuklandı

Eski MİT’çi Enver Altaylı’nın damadı Metin Can Yılmaz, yedi yıldır tutuklu bulunduğu dava kapsamında casusluk suçlamasından beraat edip, “FETÖ üyeliği”nden 12 yıl hapis cezası almış, yattığı süre göz önünde tutularak Çarşamba günü tahliye edilmişti. Ankara Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Metin Can Yılmaz yeniden tutuklandı. Altaylı ile Yılmaz, eski MİT’çi Mehmet Barıner’i, ABD’deki Halkbank davasını manipüle etmesi amacıyla yurtdışına kaçırmaya çalıştıkları iddiasıyla tutuklanmıştı.

Eski MİT’çi Enver Altaylı’nın damadı Metin Can Yılmaz, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “FETÖ’ye üyelik” suçlamasıyla yeniden görülen davada 24 Temmuz Çarşamba günü adli kontrolle tahliye edilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Metin Can Yılmaz’ın tahliyesine itiraz etmesi üzerine üst mahkeme Yılmaz hakkında yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme, oy çokluğu ile Metin Can Yılmaz’ın yeniden tutuklanmasına karar verdi.

Metin Can Yılmaz’ın avukat eşi Dilara Yılmaz, sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“7 yıldır tutuklu eşim Metin Can Yılmaz 24.07’de hüküm ile tahliye edildi. Savcı Hürol Özcure buna itiraz etti. Bugün Ankara 17. ACM tekrar yakalama çıkarttı. Tutuklama için geçerli hiçbir hukuki neden yok! Kaçma tehlikesi diye bahsettiğiniz, bugün imza için Karakola gitti!”

Altaylı’nın cezası onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Enver Altaylı’ya “FETÖ’ye üyelik” ve “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından verilen 23 yıl 4 ay hapis cezasını Şubat ayında onadı.

Ne olmuştu?

Metin Can Yılmaz, kayınpederi Enver Altaylı ile birlikte aynı davada yargılanmıştı.

İddianamede, Altaylı ve damadı Yılmaz’ın, ABD’deki Halkbank davasını manipüle etmesi için eski istihbaratçı Mehmet Barıner’i yurt dışına kaçırmaya çalıştıkları iddia edilmişti. 17 Haziran 2020’de görülen 7’nci celsede reddi hakim talebinde bulunan Yılmaz daha sonra bir kez daha reddi hakim talebinde bulunmuştu. 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi kabul etmemesi üzerine son kararı vermek için itirazın gönderildiği Ankara 17. Ceza Mahkemesi de Yılmaz’ın, reddi hakim talebinin “yargılamayı uzatmaya yönelik” olduğuna hükmederek talebi yerinde görmemişti. Yılmaz’ın dosyası, 26 Ekim 2020’de ayrılmıştı. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Yılmaz hakkında “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 12 yıl hapis cezası vermişti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi bu kararı hukuka uygun bulurken temyiz incelemesi sonrası Yargıtay tarafından karar bozulmuştu. Usul yönünden verilen bozma kararı sonrası yeniden görülen davada FETÖ üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Yılmaz casusluk suçundan ise beraat etmişti. Hükümle birlikte cezaevinde kaldığı süre nedeniyle Yılmaz’ın tahliyesine karar verilmişti.

- Advertisment -