Ana SayfaHaberlerDünyaEtiyopya’ya Türk SİHA’sı ihracını Sisi mi engelliyor?

Etiyopya’ya Türk SİHA’sı ihracını Sisi mi engelliyor?

Reuters’e konuşan kaynaklara göre Türkiye, Fas ve Etiyopya’ya SİHA satışı için anlaşmaya vardı. Mısır’ın, ihtilaflı olduğu Etiyopya’ya SİHA satışını durdurmak için ABD ve Avrupa ülkelerini araya koyduğu iddia edildi. Türk kaynak, Fas’a tedarikin gerçekleştiğini ama Etiyopya planının net olmadığını söyledi.

Reuters’e konuşan Türkiye’den bir diplomat, Etiyopya ve Fas’ın, yedek parça garantileri ve eğitimi de içerebilecek biçimde Bayraktar TB2 SİHA’larından satın alma talebinde bulunduklarını söyledi. Kaynak, Fas’ın Mayıs ayında verdiği SİHA siparişlerinin ilk bölümünün bu ülkeye ulaştığını, Etiyopya’nın Türkiye’den SİHA satın alma planlarıyla ilgili ayrıntıların henüz net olmadığını belirtti.

Türkiye’nin, Nil Nehri’nin kollarından Mavi Nil üzerindeki hidroelektrik barajı nedeniyle Mısır ile uzlaşmazlık içinde olan Etiyopya’ya SİHA satışı yapmasının, düzeltilmeye çalışılan  Türkiye-Mısır ilişkileri açısından kritik bir yönü var.

Reuters’e konuşan Mısırlı bir kaynak, Türkiye-Mısır ilişkilerinin geleceği açısından bu tip anlaşmaların Kahire ile Ankara arasında görüşülmesi gerektiğini söyledi. Gene Mısırlı iki güvenlik kaynağı ise, Kahire yönetiminin ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden, SİHA anlaşmalarının dondurulması için yardım talep ettiği bilgisini verdi.

Etiyopya ve Fas’a savunma ürünleri ihracatında büyük artış

Kaynaklar bu anlaşmalar kapsamında kaç adet SİHA’nın satılacağıyla ilgili herhangi bir ayrıntıyı paylaşmadı. Türkiye, Etiyopya ve Fas’tan da, anlaşma yapıldığı yönünde resmi bir açıklama henüz gelmiş değil.

Reuters’in Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerini kaynak göstererek verdiği bilgilere göre, geçen yılın aynı döneminde 203 bin dolar olan Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı, bu yılın ilk üç ayında 51 milyon dolara yükseldi.

Yine bu yıl aynı dönemde Fas’a savunma ve havacılık alanında gerçekleştirilen ihracat 78 milyon doları geçti. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 402 bin dolar olarak kaydedilmişti.

Fas’taki bazı medya organları, Türkiye’den silahlı insansız hava araçlarının geldiğini bildirdi.

Far Maroc Facebook sayfasında, Fas’ta bulunduğu gösterilen Bayraktar TB2.

Fas ordusu ve savunma birimleri içinden detaylı ve güncel gelişmeler paylaşan “Far Maroc” facebook sayfası 17 Eylül’de 13 tane Bayraktar TB2 SİHA’sının geldiğini paylaşmıştı.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffarmarocofficielle%2Fposts%2F3098761630348802&show_text=true&width=500

Öte yandan Ukrayna ve Polonya’dan da Türkiye’ye SİHA siparişleri geldi. Uzmanlar bunun en önemli nedeninin, Türkiye’nin piyasadaki İsrail, Çin, ABD gibi rakiplerine kıyasla daha uygun maliyetle SİHA satışı yapması olduğunu söylüyor.

- Advertisment -