Ana SayfaHaberlerEtyen Mahçupyan: “Herkes sizi seviyorsa, kimse size karşı değilse o zaman Sezen...

Etyen Mahçupyan: “Herkes sizi seviyorsa, kimse size karşı değilse o zaman Sezen Aksu daha iyi bir aday”

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı tartışmalarında İmamoğlu ve Yavaş’ın öne çıkmasını değerlendiren Etyen Mahçupyan: “Çıkacak adayın bu altılı koalisyonu devam ettirmesi lazım. Yani sadece Tayyip Erdoğan’ı yenmek değil aynı zamanda muhalefetin iç yapısını koruyan birisi olması gerekiyor. Sezen Aksu aday olsaydı şu anda Tayyip Erdoğan karşısında kaç alırdı? Kazanırdı bence. O zaman Sezen Aksu olsun. Niye Mansur Yavaş ya da İmamoğlu olsun ki?”

Etyen Mahçupyan, Karar TV’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un “Bi Karar ver” programına konuk oldu. Mahçupyan, Millet İttifakı’nın Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin katılımıyla birlikte yeniden kurgulanması tartışmalarıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Toplum bu adımı atmalarını bile çok olumlu değerlendirecek diye düşünüyorum”

“Millet İttifakı diye bir şey olmasaydı, şu anda ittifak nasıl kurulurdu? Tabii ki altı partinin bir araya gelmesiyle kurulurdu. Hiçbir parti ‘Önce ikimiz ittifak kuralım da sonra siz bize katılın’ demezdi. Daha önceden Millet İttifakı diye bir şey olmuş olması, bugünkü konjonktürde doğrunun ne olması gerektiğini belirlemez. Bugünkü konjonktürde doğru nedir diye baktığımız zaman; 6 parti var, 6 parti konuşsun anlaşsın.

“Bunun yeniden kurgulanması şu avantajları getirecek: hem büyük partilerin hareket alanını genişletecek, yani CHP ve İYİ Parti’nin. Diğer dört partiyle beraber olmanın getireceği hareket alanı iki partiye sıkışmaktan çok daha büyük.

“Diğerlerine de bir özgüven getirecek. ‘Boyumuz küçük de olsa, az oy alıyor da olsak bu ittifaka katkı yapmak anlamında eşit durumdayız, masadayız’ hissi verecek.

“Bu bütün partilerin teşkilatlarına ve tabanlarına bir mesaj verecek. Eli varmayan insanlar bu ittifaka oy verecekler. Mesela bazıları çok dindar olduğu için ‘Kılıçdaroğlu’na oy vermem’ diyor. Ama bu altı partili ittifak içindeki Kılıçdaroğlu figürü farklı bir figür.

“Aynı şekilde tersten bakarsak, Davutoğlu’nun altılı ittifak içindeki figürü laik kesim açısından bakılınca tek başına olmasına kıyasla farklı bir figür. Toplum bu adımı atmalarını bile çok olumlu değerlendirecek diye düşünüyorum. En azından bir araya geliyorlar, konuşuyorlar, bir şeyde anlaşıyorlar.”

“Sezen Aksu daha çok oy alır çünkü siyasetsizlikten geliyor”

Etyen Mahçupyan, Yıldıray Oğur’un bir grup muhalifin “anketlere bakılınca Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanları Erdoğan karşısında kazanıyor gibi görünüyor. O zaman niye bu kadar karışık işlere giriyorsunuz, tartışmalar yapıyorsunuz” dediğini hatırlatarak, bu görüşü nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şunları söyledi:

“Bir kere şöyle bir yönü var. Biz vatandaşlar olarak birini istiyoruz diye siyasi partiler o birini seçecek değil. Siyaset, siyaset üzerine irade kullanma, adım atma yetkisi olan insanların yaptığı bir şey. Sonuçta onlar hayatlarını buna veriyor.

“Dolayısıyla bu altı partinin bir araya gelerek üreteceği o platformdan bir aday çıkacak. O zaman gerçekçi olarak sormak lazım, buradan nasıl biri aday olarak çıkabilir?

“Çünkü çıkacak adayın bu altılı koalisyonu devam ettirmesi lazım. Yani sadece Tayyip Erdoğan’ı yenmek değil aynı zamanda muhalefetin iç yapısını koruyan birisi olması gerekiyor.

“Sezen Aksu aday olsaydı şu anda Tayyip Erdoğan karşısında kaç alırdı? Kazanırdı bence. O zaman Sezen Aksu olsun. Niye Mansur Yavaş ya da İmamoğlu olsun ki. Sezen Aksu daha da iyi. Çünkü diğer altı lider açısından bakıldığı zaman daha güvenilir, daha az risk taşıyor. Diğerleri siyasetçi, ne yapacakları belli olmaz. Yani söz meclisten dışarı ama bakış böyle olur doğal olarak.

“Niye Sezen Aksu daha çok oy alır. Çünkü siyasetsizlikten geliyor. Siyaset-siz olduğu için… Çünkü insanlar sadece Tayyip Erdoğan gitsin diye oy veriyorlar. Ne kadar az siyasi isen o kadar daha iyisin.

“Putin’in karşısında Mansur Yavaş otursun demek çok zor”

“Diyelim Putin ile karşı karşıya oturacak olan kişi Mansur Yavaş mı olsun, Kemal Kılıçdaroğlu mu olsun, Ahmet Davutoğlu mu olsun, Babacan mı olsun? Mansur Yavaş’ı seçmek çok zordur. Onun özelliklerinden ötürü değil, tanımadığımız için. Siyasetin aslında dışında durduğu için.

“Belediye başkanlığı işini çok iyi yapıyor olabilir ama şu anda Türkiye’nin makro siyasetinde çok bir şeyi temsil etmiyor.

“Ona karşı olan insan çok az. Türkiye gibi ülkelerde birisine karşı olanlar az ise o adam siyasetin dışında demektir. Yani nefret edenlerinizin çok olması lazım, siyasetin içinde olmanız için. Gerçeksinizdir demektir o.

“Gerçek kişiler doğal olarak sevilirler, nefret edilirler, üzerlerinde kuşkular vardır, tartışılırlar. Ama tartışılmıyorsanız, herkes sizi seviyorsa kimse size karşı değilse o zaman Sezen Aksu daha iyi bir aday.”

- Advertisment -