Ana SayfaHaberlerDünyaEurovision Finali 2023: İsveç ve Finlandiya favori; Putin eleştirisi revaçta

Eurovision Finali 2023: İsveç ve Finlandiya favori; Putin eleştirisi revaçta

67. Eurovision Şarkı Yarışması bu gece (13 Mayıs) Liverpool’da düzenleniyor. Geçen sene işgal nedeniyle İngiltere’nin ev sahipliğini yaptığı, Ukrayna’nın kazandığı yarışmaya bu yıl Putin karşıtı mesajların damga vurması bekleniyor. Yarışmanın favorisi 2012 Eurovision Yarışması’nı kazanan ve İsveç’i temsil eden Loreen. Türkiye, 2012’den beri Eurovision’a katılmıyor.

67. Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali bugün (13 Mayıs) Birleşik Krallık’ın Liverpool kentinde düzenlenecek.

Eurovision final gecesinin favorisi İsveç’i temsilen katılan Loreen görülüyor. İsveçli şarkıcı Loreen, Eurovision’a en son 2012 yılında “Euphoria” şarkısıyla katılmış ve birinci olmuştu. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye’nin son kez katıldığı yarışma olmuş, Türkiye’yi “Love Me Back” şarkısıyla Can Bonomo temsil etmişti.

Yarışmanın ikinci favori yarışmacısı ise Finlandiya’yı “Cha Cha Cha” şarkısıyla temsil eden Kaarija olarak görülüyor.

Ukrayna’yı ise Heart of Steel şarkısıyla bir Afrikalı göçmen ve bir Ukraynalıdan oluşan Tvorchi grubu temsil edecek. Bazı yorumcular Ukrayna’nın işgali nedeniyle Ukrayna’nın sempati oyu alarak yarışmayı üst sıralarda tamamlayabileceğini iddia ediyor.

Yine İsrail’i temsil eden Noa Kirel’in yarı finaldeki sahne performansından dolayı bahis sitelerine göre yarışmayı kazanma şansı arttı.

Yarışmanın dikkat çekici özelliklerinden biri de en politik Eurovision yarışmalarından biri olması. Her ne kadar yarışmanın düzenleyici kurumu Avrupa Yayıncılar Birliği, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’nin yarışma gecesi konuşma yapma talebini politik olma korkusuyla reddetse de Hırvatistan, İsviçre, Ukrayna gibi ülkelerin yarışmacılarının Putin karşıtı mesaj vermesi bekleniyor.

Hırvatistan yarışmaya Putin karşıtı bir punk rock şarkısıyla katılıyor. Şarkıda Putin’den “psikopat timsah” olarak bahsediliyor, yarışmacıların sahneye asker kıyafetleriyle çıkması bekleniyor.

Yine İsviçre’nin şarkısında “Asker olmak istemiyorum, gerçek kanla oynamak istemiyorum” sözleri bulunuyor.   

- Advertisment -