Ana SayfaHaberlerEurovision’da ‘organize işler’: Azerbaycan ve diğer 5 ülkenin jürisi oylarını birbirlerini yükseltecek...

Eurovision’da ‘organize işler’: Azerbaycan ve diğer 5 ülkenin jürisi oylarını birbirlerini yükseltecek şekilde kullanmış

Avrupa Yayın Birliği (EBU), Eurovision’da Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Polonya, Karadağ ve San Marino ülke jürilerinin oylarını birbirlerini yükseltecek şekilde kullandıklarının tespit edildiğini, oyların iptal edildiğini ve Büyük Final’de bu altı ülkeye bu nedenle bağlanılmadığını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’daki devlet destekli yayıncı kuruluş İTV, kural ihlali iddialarına değinmeksizin “Bizim adımıza farklı sonuç açıklandı” demişti. İTV’nin açıklaması, Türkiye’de yayın yapan ve sahipleri Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e yakınlığıyla bilinen Haber Global’in televizyonu ile internet sitesinde geniş yer almıştı.

Avrupa Yayın Birliği (EBU), Ukrayna’nın zaferiyle sonuçlanan 2022 Eurovision Şarkı Yarışması’nın hem ikinci yarı finalinde hem de büyük finalinde altı ülke jürisine neden bağlanılmadığını açıkladı.

İkinci yarı finalde oy kullanacak 21 ülkenin ulusal jürilerinin oylarını Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) sunması sonrası Azerbaycan, Gürcistan, Polonya, Karadağ, Romanya ve San Marino’nun oylarında “düzensiz oylama modelleri” tespit edildi.  

İncelemede altı ülke jürilerinin birbirlerine oy vererek birbirlerini üst sıralara yükselttiği sonucuna ulaşıldı.

Bu tespit sonrası EBU, altı jürinin oylarını geçersiz saydı ve onların yerine yarışma öncesi belirlenen kriterlere göre açıklanmış olan ikame toplu sonucu koydu. İkame toplu sonuç, bir ülkenin oylarının bir şekilde iptal edilmesi durumunda coğrafi yakınlığa göre belirlenmiş olan beş ülkenin oylarının ortalamasına göre hesaplanıyor.

Altı jürinin Büyük Final’deki oylarının da geçersiz olmasına karar verildi ve bu oylar da aynı şekilde ikame toplu sonuçla değiştirildi.

EBU, altı ülkenin iptal edilen jüri oylarını tablo olarak yayımladı.

EBU’nun yayımladığı listeye göre, altı ülkenin jürisinin de birbirlerini yarışmadaki diğer ülkelerden çok farklı bir şekilde üst sıralara yerleştirmiş oldukları görülüyor.

Azerbaycan’daki yayıncı kuruluş: “Bizim adımıza farklı sonuç açıklandı”

Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da Eurovision’u yayımlayan devlet destekli televizyon kanalı İTV, altı ülkeyle ilgili kural ihlali iddialarına değinmeksizin “Eurovision organizatörleri bizim adımıza farklı sonuç ilan etti” açıklaması yapmıştı.

İTV’nin açıklaması, sahipleri Azerbaycanlı olan ve İlham Aliyev’e yakınlığıyla bilinen Haber Global televizyonu ve internet sitesinde geniş yer almıştı.

Altı ülkenin iptal edilen oy tabloları

Azerbaycan jürisinin sıralaması:

Gürcistan jürisinin sıralaması:

San Marino jürisinin sıralaması:

Romanya jürisinin sıralaması:

Karadağ jürisinin sıralaması:

Polonya jürisinin sıralaması:

- Advertisment -