Ana SayfaHaberlerExpatlar için en ucuz dünya şehri Ankara… Hemen ardında İstanbul var: 207’lik...

Expatlar için en ucuz dünya şehri Ankara… Hemen ardında İstanbul var: 207’lik listede 203’üncü

TL’nin yabancı para birimleri karşısındaki düşüşü ve başka nedenler Türkiye’nin en büyük iki şehrini yerliler için yaşanmaz kılarken, yabancılar için tam tersi sonuç doğuruyor. Amerikalı danışmanlık şirketi ECA International'ın hazırladığı 207 şehri kapsayan "Expatlar için dünyanın en pahalı şehirleri" sıralamasında İstanbul sondan beşinci, Ankara sonuncu oldu.

Amerikalı danışmanlık şirketi ECA International’ın hazırladığı 207 metropolü kapsayan “Expatlar için dünyanın en pahalı şehirleri” sıralamasında İstanbul sondan beşinci, Ankara sonuncu oldu. (Expat: Bir başka ülkede o ülkenin halkından olmadan, sürekli ya da geçici olarak ikamet eden kişi.)

ECA International analistleri, İstanbul ve Ankara’yla ilgili sonucu Türkiye’nin yürüttüğü “ucuz lira” politikasına ve yüksek enflasyona bağladı.

Expatlar için dünyanın en pahalı şehri ise Hong Kong. Onu New York ve Cenova takip ediyor. İlk onda yer alan diğer şehirler sırasıyla Londra, Tokyo, Tel Aviv, Zürih, Şangay, Guangzhou ve Seul.

Sıralamada mal ve hizmet fiyatlarının yanı sıra konut kiraları dikkate alındı. Bu yıl listenin zirvesini Asya şehirleri domine ederken Paris, Madrid, Brüksel ve Roma gibi Avrupa şehirlerinin alt basamaklarda yer alması dikkat çekti.

Raporda yaşam maliyetini arttıran faktörler arasında benzin fiyatı ayrı bir yer ayrıldı. Dünya genelinde fiyatlar yüzde 37 artarken, en yüksek artış yüzde 1128 ile Lübnan’da ve yüzde 156 ile Türkiye’de gerçekleşti.

- Advertisment -