Ana SayfaHaberlerDünyaEymen El Zevahiri, Kabil’deki evinin balkonuna çıktığı an, altı bıçaklı güdümlü bir...

Eymen El Zevahiri, Kabil’deki evinin balkonuna çıktığı an, altı bıçaklı güdümlü bir füzeyle vuruldu

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusunun El-Kaide lideri Eymen El Zevahiri’yi öldürdüğünü açıkladı. El Zevahiri suikastinin ayrıntıları da ortaya çıktı. El Kaide lideri Kabil’de ailesiyle birlikte kaldığı evinde balkona çıktığı an bir SİHA tarafından hedef alındı, patlayıcı özelliği olmayan lazer güdümlü bıçaklı bir füze olan AGM-114R9X Hellfire ile vuruldu. Füze, hedefle temas etmeden saniyeler önce gövdesinden, önündeki otomobil tavanlarını, duvarları delebilen 6 uzun bıçak çıkarıyor.

ABD uzun yıllardır 11 Eylül saldırılarını planlayan El-Kaide lideri Eymen El Zevahiri’nin Afganistan veya Pakistan’da olduğunu düşünüyor, yaşadığı yeri tespit etmeye çalışıyordu. Nisan 2022’de CIA, Taliban’ın Kabil’de hâkimiyet sağlaması ve ülke yönetimini ele geçirmesi üzerine El Zevahiri’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’deki gizli ve güvenli bir eve ailesiyle birlikte taşındığı istihbaratına ulaştı.

1 Temmuz’da ABD Başkanı Joe Biden’a, El Zevahiri’nin kaldığı evle ilgili detaylar sunuldu. Operasyonun evde kalan sivillerin, El Zevahiri’nin ailesinin ve komşuların zarar görmeden nasıl yapılacağı tartışıldı.

25 Temmuz’da Biden, kabinesi ve CIA yetkilileriyle son toplantısını yaptı ve sadece El Zevahiri’nin öldürüleceği bir operasyon emri verdi.

30 Temmuz’da El Zevahiri kaldığı evin balkonuna çıktığı anda ABD SİHA’sı lazer güdümlü füzeyi ateşledi. Balkonda bulunan El Zevahiri, AGM-114R9X Hellfire adlı bu füze ile öldürüldü, evdeki siviller ve ailesi saldırıda zarar görmedi.

AGM-114R9X Hellfire’lar hedefle temas etmeden saniyeler önce gövdesinden, önündeki otomobil tavanlarını, duvarları delebilen 6 uzun bıçak çıkarıyor.

Füzenin amacı sadece hedef alınan kişiyi öldürmek, sivil ölümlerini minimuma indirmek. Fakat Human Rights Watch gibi insan hakları kurumları bu füzelerin dahi sivil ölümlerini azaltmak için bir çözüm olmadığını, ABD ordusunun hâlâ yanlış kişileri hedef alabileceğini ileri sürüyor.

ABD ordusu bu füzeyi 2017’den beri Suriye, Irak ve Afganistan’da faaliyet gösteren El-Kaide militanlarını vurmak için kullanıyor.

- Advertisment -