Ana SayfaHaberlerDünyaF-16’da son durum: Savunma Bütçesi engeli kalktı, Menendez engeli devam ediyor

F-16’da son durum: Savunma Bütçesi engeli kalktı, Menendez engeli devam ediyor

Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi ve Demokratlar, Ulusal Savunma Bütçesi görüşmelerinde Biden hükümetinin tavsiyesi doğrultusunda ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan maddeyi nihai yasa önerisi metninden çıkardı. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ise Türkiye’ye F-16 satışına engel olmaya devam edeceğini açıkladı: “Yasa önerisi, Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için kullanılabilecek araçlardan sadece biriydi, bu satışa karşı çıkmaya devam edeceğim.”

ABD Temsilciler Meclisi, Temmuz ayında Ulusal Savunma Bütçesi’ne Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan bir maddenin eklenmesine karar vermişti. Bu kapsamda, ABD Başkanı’nın Türkiye’ye satılan F-16’ların Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceğine dair Kongre’ye güvence vermesi öngörülüyordu.

Bütçe yasasına nihai şeklini ise geçtiğimiz günlerde Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan Ortak Komite verdi. Biden hükümetinin tavsiyesi doğrultusunda, Ortak Komite F-16 satışını zorlaştıran maddeyi nihai metinden çıkardı.

Karar Türkiye’de memnuniyetle karşılanırken Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Partili Bob Menendez Türkiye’ye F-16 satışına engel olmaya devam edeceğini açıkladı: “Yasa önerisi, Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için kullanılabilecek araçlardan sadece biriydi, bu satışa karşı çıkmaya devam edeceğim.”

- Advertisment -