Ana SayfaHaberlerEkonomiFaiz indirimleri yıl sonundaki gürültülü kampanya için mi: “Bakın faizi indirdik, enflasyon...

Faiz indirimleri yıl sonundaki gürültülü kampanya için mi: “Bakın faizi indirdik, enflasyon düştü”

“Yıl sonunda enflasyonda baz etkisiyle yaşanacak düşüş Cumhurbaşkanı’na, ‘Bakın gördünüz mü, faizi indirdik, enflasyon düştü’ deme imkânı verecek. Böylece ekonomideki sorunlar çözülmemiş olsa da çözme iradesi ve gücüne sahip olduğunu göstermeye çalışacak.”

İki ekonomi yazarı; Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş ve HalkTV’den Barış Soydan’a göre Merkez Bankası’nın Ağustos ve Eylül aylarında yaptığı faiz indirimlerinin, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun “ekonomiyi canlı tutmak” hedefiyle ilgisi yok. Çünkü politika faizindeki bir puanlık bir indirim, faizle enflasyon arasında 60 puan fark varken hiçbir anlam ifade etmiyor. Ayrıca bu indirimin yüksek kredi faizlerini aşağı çekmede (böylece ekonomiyi canlandırmada) hiçbir rolü yok.

Bu durumda faizler neden indiriliyor? İki yazara göre de bu indirimler, yıl sonunda devreye girecek gürültülü kampanyanın altlığı… Barış Soydan bugünkü (23 Eylül) yazısında şöyle anlatıyor bunu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan bizimle aynı fikirde değil. Ona göre ‘Faiz neden, enflasyon sonuç.’ Enflasyonu indirmek için önce faizi düşürmek gerektiğine inanıyor. Şimdi bu teorisini ispatlamak için eline bir fırsat geçti. Çünkü önümüzdeki Aralık ve Ocak’ta enflasyon baz etkisiyle düşecek.

“Geçen Aralık ve Ocak’ta, dolardaki korkunç yükselişin etkisiyle enflasyon çok yüksek gelmişti. Aralık’ta aylık enflasyon yüzde 13.5, Ocak’ta yüzde 11.1’di. Şu anda ise enflasyon aylık bazda yüzde 3-4 artıyor. Yine çok yüksek ama geçen Aralık ve Ocak’taki kadar yüksek değil. Yıllık enflasyon geçen yılın aynı ayına göre hesaplandığı için Aralık ve Ocak’ta düşmüş gibi görünecek. (Oysa fiyat artışları durmayacak.) Bu, yani enflasyonda baz etkisiyle yaşanacak düşüş Cumhurbaşkanı’na, ‘Bakın gördünüz mü, faizi indirdik, enflasyon düştü’ deme imkânı verecek. Böylece ekonomideki sorunlar çözülmemiş olsa da çözme iradesi ve gücüne sahip olduğunu göstermeye çalışacak.”

Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş da bugünkü “Mevsimi geldi, tam faiz indirme havası!” başlıklı yazısında şöyle diyor:

“Geçenlerde gelen bir okur mektubunda şöyle bir görüş dile getiriliyordu:

“’Hem nereden biliyoruz enflasyonla mücadele için faiz artırımına giden diğer ülkelerin yanlış yapmadığını!’”

“Amerika, Avrupa faiz artırdığı halde enflasyon da artıyormuş, faiz artırımı işe yaramamış; ama bizde faiz indirildiği için enflasyon düşecekmiş!

“Aslında doğru; hem zaten biliyoruz bir süre sonra yıllık enflasyon oranı düşecek.

“Ne güzel değil mi!

“O ülkelerde enflasyon kaç, nereden nereye gelinmiş…

“Onun ötesinde yaşam standardı onlarda hangi düzeyde, bizde hangi düzeyde…

“Bütün bunları düşünme, düşüneme, düşünmek isteme; sonra yalnızca önümüzdeki aylarda ‘kendiliğinden oluşacak’ enflasyondaki hız kesmeyi faiz indirimine bağla!”

- Advertisment -