Ana SayfaHaberlerEkonomiFaiz sabit kaldı ama metin değişti

Faiz sabit kaldı ama metin değişti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yeni başkan Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini yüzde 19’da sabit tuttu ama Naci Ağbal dönemindeki son kurul toplantısı sonrası yapılan açıklamadaki "uzun bir müddet sıkı duruş" ve "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır" gibi enflasyonla mücadeleyi önceleyen ifadeleri çıkarılması dikkat çekti. Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara “Maliyeti sıfır olan bir kasko sigortasını yakmak gibi”

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Şahap Kavcıoğlu’nun göreve atanmasının ardından ilk kez toplandı. Kurul son olarak Mart ayında Naci Ağbal başkanlığında toplanmıştı.

Toplantının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 19’da sabit tuttuğunu açıkladı. Kuruldan yapılan açıklama metninden, Mart ayında Naci Ağbaş başkanlığındaki açıklama metninde yer alan “uzun bir müddet sıkı duruş” ve “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadeleri çıkarıldı.

Merkez Bankası’nın Mart ayında gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısı ile Nisan ayı toplantısının karar metinleri arasında yapılan karşılaştırma önümüzdeki dönemde faizlerin düşürülmesi ve enflasyonla mücadelede geri adım mesajı olarak yorumlandı.

Ekonomisler Merkez Bankası’nın faizi sabit tutup, açıklama metnini değiştirmesini yorumladı

Hakan Kara: Maliyeti sıfır olan bir kasko sigortasını yakmak gibi

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, yayınlanan metinde “gerektiğinde ilave sıkılaşma yapılacaktır” kısmının çıkartılmasını eleştirdi:

“Karar metninden “gerekmesi durumunda ilave sıkılaşma yapılacaktır” ifadesinin çıkması, maliyeti sıfır olan bir kasko sigortasını yakmaya eşdeğer.”

Mahfi Eğilmez: Sanki bir para politikası varmış da geriye onun sıkı duruşu kalmış gibi…

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise kararın ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Para politikası konusunda en sevdiğim cümle “para politikasındaki sıkı duruşumuz devam edecektir” cümlesi. Sanki bir para politikası varmış da geriye onun sıkı duruşu kalmış gibi. Bir de piyasanın bu cümleyi hala olumlu karşılamasına hayranım.”

Cem Başlevent: ‘Naci Ağbal bir nedenle görevden alındı’ tezini güçlendiren bir karar”

Ekonomist Cem Başlevent sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “’Naci Ağbal faiz artırdığı için değil, başka bir nedenle görevden alındı’ tezini güçlendiren bir karar” ifadelerini kullandı.

Yalçın Karatepe: Kur hareketi bize piyasanın faiz artışı bekliyor olduğunu gösterdi

Yalçın Karatepe Merkez Bankası kararının ardından şu ifadeleri kullandı:

“Her ne kadar “piyasa faizlerde bir değişiklik beklemiyor” denilmiş olsa da, kurların hareketine baktığımızda aslında bir artış bekledikleri ama bunu söyleyemedikleri anlaşılıyor.”

Uğur Gürses: ‘Artık faizi indirmek için fırsat kolluyoruz’ içerikli bir duruş…

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası’nın kararını “’Artık faizi indirmek için fırsat kolluyoruz’ içerikli bir duruş…” olarak yorumladı.

- Advertisment -