Ana SayfaHaberlerFas'ta ölü sayısı 2500'e yükseldi: Fas Kralı’ndan İngiltere, İspanya, Katar ve BAE’ye...

Fas’ta ölü sayısı 2500’e yükseldi: Fas Kralı’ndan İngiltere, İspanya, Katar ve BAE’ye yardım teşekkürü

Fas'taki 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından üçüncü günde ölü sayısı 2,497'ye çıktı. Kayıpların büyük bölümü tarihi şehir Marakeş'in güneyindeki ulaşılması zor bölgelerde yaşandı. Deprem sonucunda Fas'ın arkeolojik mirası da büyük zarar gördü. 12. yüzyılda Murâbıtlar'ın inşa ettiği surlar ve Marakeş’in eski şehir kısmı da zarar gören tarihi eserler arasında. Fas, bugüne kadar sadece İngiltere, İspanya, Katar ve BAE'den gelen yardım tekliflerini kabul etti. Fas Kralı VI. Muhammed, dün akşam saatlerinde bu ülkelere teşekkür mesajı yayınladı. Fas; Türkiye, Fransa, ABD, Cezayir, Tayvan ve İsrail'den gelen yardım tekliflerini ise henüz kabul etmedi.

Fas’ta 8 Ekim günü 6.8 büyüklüğünde El-Huz bölgesinde yaşanan deprem sonucunda en az 2,497 kişi hayatını kaybetti, 2,400’ün üzerine ise yaralı olduğu tahmin ediliyor. Kurtarma ekipleri, özellikle Atlas Dağları’nın eteklerindeki köylere taş yığınları nedeniyle ulaşmakta güçlük çekiyor. 1960 yılında 12,000 kişinin hayatını kaybettiği 5.8’lik depremin ardından en ölümcül depremi yaşayan ülke, İngiltere, İspanya, Katar ve BAE’den gelen yardım tekliflerini kabul etti. Fas Kralı VI. Muhammed, dün akşam saatlerinde bu ülkelere teşekkür mesajı yayınladı.

Eğitim bakanının yaptığı açıklamaya göre Cuma günkü depremin ardından yedi öğretmen hayatını kaybetti, 530 okul ise kullanılamaz hale geldi.

Fas hükümeti, Türkiye, Fransa, ABD, Cezayir, Tayvan ve İsrail’den gelen yardım tekliflerini ise henüz kabul etmedi. EuroNews’un haberine göre, Fas, aynı Şubat ayında Türkiye’de yaşanan depremde hükümetin yaptığı gibi herhangi bir uluslararası yardım talebinde bulunmadı.

Çin hükümeti, Fas’a 200,000 dolarlık acil yardım teklifinde bulunurken Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fas’ta insani yardım hizmeti veren STK’lar için 5 milyon euro’luk bir yardım fonu oluşturduklarını açıkladı. Fas hükümet yetkililerinin ise bu yardım teklifini “dikkate aldıklarını” belirtiliyor. İki ülkenin diplomatik ilişkilerinin, özellikle Batı Sahara’daki çatışmalar ve Fransa’nın Fas’ın bölgedeki en büyük rakibi olan Cezayir’e artan desteği nedeniyle gerilimli olduğunu biliniyor. Faslı yetkililer, Cezayir’in yardım talebiyle ilgili de resmi bir açıklamada bulunmadı.

Deprem sonucunda Fas’ın arkeolojik mirası da büyük zarar gördü. 12. yüzyılda Murâbıtlar’ın inşa ettiği surlar ve Marakeş’in eski şehir kısmı da zarar gören tarihi eserler arasında.

- Advertisment -