Ana SayfaHaberlerErbakan: "AK Parti 6284'le ilgili talebe karşı çıkmadı"

Erbakan: “AK Parti 6284’le ilgili talebe karşı çıkmadı”

Habertürk canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fatih Erbakan: "6284'le ilgili talebimiz masadaydı ve hiç sorun çıkmıyordu. Tabii kaldırmak değil revize etmek. Ailenin bütünlüğü bozucu hükümlerinin ayıklanması diye yazıyor zaten. Kadın korunsun ama aileye de babaya da zarar vermesin. Hatta bunu da çıkardılar. 6284 ibaresi çıktı. Mevcut kanunlarda aile bütünlüğünü bozacak metinlerin düzeltilmesi diye bir metne döndü. Temel sorun 6284 üzerinden değil."

Cumhur İttifakı’na katılmayı reddeden Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Habertürk canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erbakan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Biz en başından beri sizin programlarınızda da defalarca sizin sorularınız olmuştu, Cumhur İttifakı’ndan teklif gelirse ne dersiniz diye. Her seferinde prensiplerimizde, Milli Görüş’ün sosyal politikalarda, dış politikalarda kırmızı çizgileri var, insanlar bunun için geldiler, bunlar olmadan ittifakta yer almamız mümkün değildir; hatta biz ittifak içinde o cumhurbaşkanı adayı iktidar olduğunda ne yapacağını belirlemek lazım, mutabık kalmak lazım, kaldı ki Millet İttifakı aylarca oturdu, mutabakat metni olarak ortaya koydular.

“Müzakere yapan heyetler tarafından konuşuldu. Binali Bey gelmeden önce heyetler bir araya gelmişti. Belli bir olgunluğa geldikten sonra Binali Bey, kamuoyunda resmi bir davette bulunmak üzere geldiler. Müzakere heyetleri bunu konuşmuştu.

“Biz kendi amblemimizle ittifak içinde yer almamış, bu maddeler de ittifak protokolü olarak bunlara MHP’nin, AK Parti’nin müdahale edecekleri olabilir dedik kendilerine. Bir ay müzakereleri sürdürdük.

“İlk başta herhangi sıkıntı olmadığı ifade edilmişti. Pazartesi en son yapılan telefon görüşmesinde bunların imzalamanın uygun olmayacağı belirtildi. Prensiplerde uzlaşma, mutabakat var diyebilecektik. Bunların imzalanması uygun değil dendi.”

“Temel anlaşmazlık noktası maddelerle ilgili değil prensip olarak. ‘Biz MHP ve BBP ile beraberiz onlarla imzalamadık, dolayısıyla sizinle imzalamanız bizim açımızdan uygun olmaz’ dendi. Bizim bu maddelerimiz bir miktar kırpıldı, bazı cümleler yuvarlatıldı, bazı kelimeler çıkartıldı, bir metin haline getirildi. Biz ona da ‘tamam’ dedik. Bizim maksadımız otuz otuzu olmaz da yirmisi yapılır, o da bir fayda. Fakat dediğim gibi üç madde de olsa ‘böyle bir protokolün olması uygun değil’ dendi.

“Telefonla Binali Bey’le görüştük tekrar. Bu imzalansa da hukuki bir karşılığı yoktu. Ancak teşkilatlarımızın ve kamuoyumuza deklare etmemiz, elimizde gerekçe ve belge olması gerekir diye bunu istedik. O süreçte ‘bu tartışılmadı’ gibisinden açıklamalar oldu.

“Biz de madem ittifak yapıyoruz böyle bir şey istedik. Onlar da ‘şifahi olarak konuştuk, anlaştık’ dediler. Şifahi olarak konuştuk, anlaştık demek bizim yetkili kurullarımızı, seçmenimizi, teşkilatımızı çok da tatmin edecek bir nokta değil.”

“Temel sorun 6284 üzerinden değil”

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in 6284 kırmızı çizgimiz çıkışının hatırlatılması üzerine Erbakan şunları söyledi:

“Onu söylerken bu maddeler masadaydı ve hiç sorun çıkmıyordu. Tabii kaldırmak değil revize etmek. Ailenin bütünlüğü bozucu hükümlerinin ayıklanması diye yazıyor zaten. Kadın korunsun ama aileye de babaya da zarar vermesin. Hatta bunu da çıkardılar. 6284 ibaresi çıktı. Mevcut kanunlarda aile bütünlüğünü bozacak metinlerin düzeltilmesi diye bir metne döndü. Temel sorun 6284 üzerinden değil.”

Erbakan’ın programın devamındaki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Cumhurbaşkanı yardımcılığı, milletvekili gibi bir talebimiz olmadı. Önemli olanlar prensiplerdi. Prensiplerimiz olmadan bize yüz milletvekili de verseler orada olmayacağımızı ifade ettik.

“İlk toplantıda AK Parti heyeti, ‘Ambleminizle girmenize saygı duyuyoruz; ancak bizim 23 ilde ucu ucuna milletvekili kaybetmişiz. Dört çıkaracak iken üç çıkarmışız. Şimdi bu 23 ilde siz de logo ile girdiğinizde sizin de çıkarmanız zor. Öyleyse bu 23 ilde Yeniden Refah Partisi olarak siz girmeyin, dedi AK Parti olarak dendi bu. 23 ilde bizim girmememizde ne olacak? Bizim müzakerecilerimiz konuyu sürekli prensiplere ve logoyu getirdiler. Bunlar olduktan sonra anlaşılabilir dendi.

“Amblem ve 6284’de sorun olmadı. Ancak onlar biz böyle mutabakata imza atmayı doğru bulmuyoruz dediler.

“Binali Bey’in ziyareti sonrası il başkanı, MKYY, il sorumluları, hanım temsilcilerimizle geniş kapsamlı istişare yapıldı. Yüzde 60 oranında istenmedi. Yüzde 40 olabilir dendi. İl başkanlarında 50’ye 50. MKYK’da 60’a 40 oranındaydı.

“Derlerse ki, bu maddelerde mutabıkız, bunların uygulanması için gayret göstereceğiz, imzalıyoruz derlerse tekrar kurullarımızla değerlendirilip cevap verebiliriz. Böyle bir durumda adaylıktan çekilmek gerekir. Metin konusunda ısrarcıyız. Oradan geri adım atılacak olsa aday olmadan önce atılırdı. Bu kadar insanımız, gönüldaşımız, parti teşkilatımız imzalarını verdi. Böyle bir noktada prensiplerde uzlaşabiliriz, maddeleri imzalarız diye yaklaşım olursa teşkilatımızla değerlendirebiliriz. Ama şu an böyle bir şey yok. Biz bütün gücümüzle, konsantrasyonumuzu imzalara vermiş durumdayız.”

- Advertisment -