Ana SayfaHaberlerDünyaFBI’nin, siyah şarkıcı Aretha Franklin’i takip ettiği ve hakkında 270 sayfalık rapor...

FBI’nin, siyah şarkıcı Aretha Franklin’i takip ettiği ve hakkında 270 sayfalık rapor hazırlayıp fişlediği ortaya çıktı

Gazeteci Jenn Dize, Bilgi Özgürlüğü Yasası kapsamında FBI’dan Aretha Franklin hakkındaki dosyaları talep etti. FBI, ilgili dosyaları dün Jenn Dize ile paylaştı, Dize da sosyal medya hesabından 270 sayfalık dosyadaki ilgi çekici belgeleri kamuya açtı. FBI’ın siyah aktivistlerle ve sol isimlerle bağlantısı nedeniyle Aretha Franklin’in her adımını takip ettiği, telefon konuşmalarını incelediği ve Ahmet Ertegün’ün sahibi olduğu Atlantic Records ile kurduğu sözleşmeleri, bağlantıları dahi raporladığı ortaya çıktı. Aretha Franklin, 2018 yılında hayatını kaybetmişti. Franklin, Barack Obama’nın en sevdiği şarkıcılardan biriydi, Obama’nın 2009’daki yemin töreninde de şarkı söylemişti.

Amerikalı gazeteci Jenn Dize’ın sosyal medya üzerinden paylaştığı FBI belgelerine göre, istihbarat ajansı uzun bir süre Aretha Franklin’i takip etmiş, katıldığı konserleri, etkinlikleri, konuştuğu kişileri detaylı bir şekilde raporlamış. Jenn Dize paylaştığı belgeleri Bilgi Özgürlüğü Yasası kapsamında FBI’dan talep etti ve belgelere ulaşır ulaşmaz sosyal medyadan paylaştı.

FBI yetkilileri raporlarda, Franklin’in Memphis ve Atlanta’da düzenlediği 1967 ve 1968 tarihli konserleri “komünist sızma girişimi” olarak betimliyor, Franklin’in arkadaşı Martin Luther King anısına düzenlenen konserde görev almasını “bölgedeki ırksal gerginliği arttırmaya manevi katkı” olarak değerlendiriyor. Yine siyah aktivist arkadaşı Angela Davis için bir bağış gecesine katılması da “komünistlerin organize ettiği bir olay” olarak fişleniyor.

Aretha Franklin’in Münir Ertegün’ün sahibi olduğu Atlantic Records ile sözleşme imzalaması, şirket yapımcılarıyla iletişim kurması da detaylı bir şekilde fişleme raporuna yansımış.

270 sayfalık belgede ayrıca Aretha Franklin’in evinde fiziki olarak, telefonla ve mektupla ölüm tehdidi aldığı, ailesinin sağlığıyla tehdit edildiği ve kendisini FBI ajanı olarak tanıtan bir mahkûm tarafından öldürülmemesi için kendisinden 1 milyon dolar talep edildiği de belirtiliyor.

“Soul music” türünün önde gelen sanatçılarından biri olarak görülen Aretha Franklin, aynı zamanda ABD’nin ilk siyah başkanı Barack Obama tarafından çok sevilen ve saygı duyulan biri isimdi.

- Advertisment -