Ana SayfaHaberlerEkonomiFed faiz oranını sabit tuttu, gözler TCMB'nin bugünkü faiz kararında

Fed faiz oranını sabit tuttu, gözler TCMB’nin bugünkü faiz kararında

ABD merkez bankası Fed, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. 2024 ve 2025'e dair büyüme tahminleri de yükseltildi. Fed'in kararının ardından Türkiye'de gözler bugünkü TCMB Para Politikası Toplantısı'na çevrildi.

ABD merkez bankası Federal Reserve (Fed), Mart ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Kamuoyundaki beklenti de son 23 yılın zirvesindeki faiz oranının değişmemesi yönündeydi.

Böylece Fed beş kez üst üste politika faizini sabit tutmuş oldu. Fed en son Temmuz ayındaki toplantısında faiz oranını 25 baz puan artırmıştı.

ABD’de 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon oranı nedeniyle para politikasını sıkılaştıran Fed, Mart 2022’den itibaren toplam 11 kez faiz oranını artırdı. Bu süreçte faiz oranı toplam 525 baz puan artırıldı.

Fed büyüme tahminlerini de revize etti. Bu yıla ilişkin büyüme tahmini, Aralık’ta açıklanan yüzde 1,4 seviyesinden yüzde 2,1’e yükseltildi. Fed, 2025 yılı büyüme tahminini de yüzde 1,8’den yüzde 2’ye yükseltti.

TCMB Mart ayı faiz kararını bugün açıklayacak

Fed’in faiz kararının ardından Türkiye’de gözler yarınki TCMB PPK toplantısına çevrildi.

Beklenti anketlerinde sabit tutuması öngörülürken, yabancı bankaların “faiz artırım” raporlarını açıklaması gözleri Merkez Bankası’nın faiz kararına çevirdi.

Şubat ayında faizi beklentilere paralel yüzde 45’te sabit tutan TCMB’nin alacağı yeni faiz kararı öncesinde temkinli bekleyiş sürüyor. 

Buna göre; Merkez Bankası mart ayı faiz kararı 21 Mart 2024 Perşembe günü saat 14.00’da açıklanacak.

- Advertisment -