Ana SayfaHaberlerEkonomiFed politika faizini sabit tuttu; altın ve hisseler yükseldi, dolar geriledi

Fed politika faizini sabit tuttu; altın ve hisseler yükseldi, dolar geriledi

Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz toplantısı sona erdi. FED Başkanı Jerome Powell, toplantının ardından yaptığı açıklama ile politika faiz oranının sabit tutulduğunu açıkladı. Açıklanan raporda 2022'de faiz artışı öngören Fed yetkilisi sayısının arttığı izlendi. Ekonomik öngörülerde enflasyon beklentileri yukarı çekilirken, büyüme beklentilerinde düşüş görüldü. Fed'in faiz kararının ardından altın ve hisseler yükselirken, doların gerilediği görüldü.

Küresel piyasalarda gözlerin çevrildiğiAmerikan Merkez Bankası (Fed) faiz toplantısı gerçekleşti. Toplantıdan beklentiler dahilinde politika faizinin yüzde 0-0,25 arasında sabit bırakılması kararı çıktı.

2022’de faiz artırımı bekleniyor

Fed yetkilileri bu yıl için faiz tahminlerini değiştirmezken, önümüzdeki iki yıl için yükselttiler. Fed’in açıkladığı “Ekonomik Projeksiyon Raporu”na göre, bu yıl için ortalama faiz tahminleri yüzde 0,1 olarak kaldı. Yetkililer gelecek yıl tahminlerini yüzde 0,1’den yüzde 0,3’e, 2023 yılı için yüzde 0,6’dan yüzde 1,0’a çıkardılar.

2022 yılında faiz artırımı bekleyen FOMC üyesi sayısı 7’den 9’a yükselirken, 2023 yılında bir faiz artırımı bekleyen üye sayısı 13’ten 17’ye çıktı.

Bu yıl için büyüme tahminleri düşürüldü, gelecek 2 yıl için yükseltildi

Fed yetkilileri GSYH tahminlerini ise bu yıl için aşağı çekerken, gelecek iki yıl için yukarı yönde revize ettiler.

Fed’in açıkladığı rapora göre, 2021 yılı büyüme beklentisi yüzde 5,9 oldu. Fed gelecek yıl için yüzde 3,8, 2023 yılı için yüzde 2,5 büyüme beklendiğini açıkladı. Bir önceki raporda bu yıl için yüzde 7,0, gelecek yıl için yüzde 3,3 ve 2023yılı için yüzde 2,4 büyüme tahmin edilmişti.

Yetkililerin ilk kez açıkladıkları 2024 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,0 oldu.

Yetkililerin uzun dönem için yüzde 1,8 olan büyüme tahmininde ise değişiklik olmadı.

Powell: Varlık alımlarının azaltılmasının 2022 ortasında son bulması uygun olabilir

Toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısı düzenledi. Powell’ın toplantıda verdiği en önemli mesaj varlık alımlarının azaltılmasının 2022 ortasında son bulmasının uygun olabileceği yönündeki mesajıydı.

Powell’ın konuşmasında şu mesajlar öne çıktı:

“Bugün federal açık piyasası faiz oranlarını sabit tuttu ve mevcut olarak varlık alımları hızımızı koruma kararı aldı. Bu önlemler güçlü faizlerle alakalı ve bilançomuzla alakalı yönlendirmesiyle para politikamızın ekonomiyi toparlanma tamamlanana kadar desteklemeye devam etmesini garanti altına almıştır.

Daha önce görülmemiş mali politika adımları ve aşılamadaki toparlanma inanılmaz şekilde desteklemektedir. Ekonomik ve istihdam göstergeleri güçlenmeye devam etmiştir. Büyümenin 2. yarıda da güçlü bir şekilde devam etmesi beklenmektedir. En fazla pandemiden etkilenen sektörler son aylarda iyileşme gösterdi. Ancak Kovid-19 vakalarındaki artış toparlamayı yavaşlattı. Hane halkı harcaması özellikle de yılın ilk yarısında hızlı bir şekilde arttı, fakat Temmuz ve Ağustos’ta yavaşladı. Çünkü Kovid-19 ile alakalı sektörlerde örneğin restoranlarda yumuşama oldu. Arz tarafında aktiviteyi zorlayan bazı kısıtlamalar vardı. Bunu özellikle de otomotiv tarafında görüyoruz.

Küresel anlamda yarı iletkenlerde yaşanan sorun bunu etkiledi. Virüsün etkisi ve arz tarafındaki sorunu düşünecek olursak Fed’in bu yılki büyüme tahmini bir önceki tahminimize göre aşağı yönlü revize edildi. Ancak katılımcılar hala hızlı bir büyüme öngörmektedir.

Genel olarak ekonomik aktiviteyi düşündüğümüzde iş piyasadaki koşullar iyileşmeye devam etti. İşçi talebi oldukça güçlü ve aylık olarak son 3 ayda 750 bin istihdam olduğunu görüyoruz. Ağustos’ta ise istihdam artışı görünür bir şekilde yavaşladı. Özellikle de pandemiye olan hassasiyetle bazı sektörlerde daha fazla hissedildiğini görüyoruz. Örneğin, eğlence ve konaklamada.

Ağustos’ta işsizlik yüzde 5,2 oranındaydı. bu da iş piyasasındaki durumu gösteriyor. İş piyasasındaki katılım düşük seviyelerden çok fazla yükselme göstermedi. Pandemi ile alakalı faktörler, süre gelen virüs korkuları ve bakım ihtiyacı, istihdam artışını aşağı yönlü baskılamaktadır. Bu faktörler virüsle alakalı ilerleme kaydedildikçe azalacaktır ve istihdamda artışa yol açacaktır.

Eşim ve ben yerel yönetim tahvillerine çok uzun zamandır yatırım yapıyoruz. Fed’in üyelerin işlemlerine ilişkin kuralları değiştirmesi gerekli ve bunu yapmaktayız.”

Piyasalar ne tepki verdi?

Fed’in faiz kararının ardından altın ve hisseler yükselirken, doların gerilediği görüldü. Kararın ardından ilk tepki olarak Bloomberg dolar endeksi yüzde 0,3 düştü. Dolar/TL kuru ise 8,63 seviyesinde yatay kaldı.

Kaynak: Forex Haber, Bloomberg

- Advertisment -