Ana SayfaHaberlerFidan: “İran Cumhurbaşkanı Reisi yakın zamanda ülkemizi ziyaret edecek”

Fidan: “İran Cumhurbaşkanı Reisi yakın zamanda ülkemizi ziyaret edecek”

Hakan Fidan, Meclis’te Dışişleri Bakanlığı bütçesi için yaptığı konuşmada dış politikadaki başlıklara değindi: “AB, diğer aday ülkeler için attığı teşvik edici adımları Türkiye için maalesef atmamaktadır. İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü ile ilgili süreçte nihai kararı, Yüce Meclisimiz verecektir. İran Cumhurbaşkanı Reisi, yakın zamanda ülkemizi ziyaret edecek. PKK ve uzantısı olan terör örgütleriyle mücadele için iki gün önce Iraklı üst düzey yöneticilerle toplantı yaptık.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Genel Kurulu’nda, Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesi hakkında konuştu.

Fidan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Egemen ve bağımsız Filistin devleti bir an önce kurulmalı”

“Türkiye, Filistin konusunda iki temel konuda çaba sarf ediyor. Acil ateşkes ve kalıcı barış konusunda. Bugüne kadar toplam 1149 kişinin Gazze’den tahliyesini gerçekleştirdik. Geride kalan vatandaşlarımızın ve aile bireylerinin tahliye işlemlerini sürdürüyor, güvenli şekilde ve en kısa zamanda sonuçlandırmayı hedefliyoruz.

“Filistinli kardeşlerimizin daima yanlarında olduk, önümüzdeki süreçte de yanlarında olmaya devam edeceğiz. İsrail işgali son bulmadan sorun çözülemez, egemen ve bağımsız Filistin devleti bir an önce kurulmalıdır.

“AB, diğer aday ülkeler için attığı teşvik edici adımları Türkiye için maalesef atmıyor”

“Avrupa Birliği, diğer aday ülkeler için attığı teşvik edici adımları Türkiye için maalesef atmamaktadır. Birlik, ülkemizin üyelik sürecini canlandıracak somut adımlar atarsa, bunun her iki taraf için de yeni fırsatlar doğuracağına inanıyorum.

“Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü tesisini destekliyoruz”

“Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden tesisine kuvvetli destek vermekteyiz. Savaşın bölgesel ve küresel etkilerinin sınırlandırılmasına çalışmaktayız.

“Savaşın ortaya çıkarttığı olumsuz konjonktüre rağmen, Rusya ve Ukrayna’yla ikili iş birliğimizi milli çıkarlarımız ve uluslararası yükümlülüklerimiz temelinde yürütüyoruz. Kırım Tatar Türklerinin haklarının gözetilmesi ve garanti altına alınması, her daim önceliğimizdir. Tarafları ülkemizde bir araya getirmek için uygun koşulları aramaya devam edeceğiz.

“İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili nihai kararı Meclisimiz verecek”

“Kosova’daki NATO Görev Gücü komutanlığını üstlenmiş bulunmaktayız. Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Irak’taki NATO misyonlarında da aktif olarak yer almaktayız. İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü ile ilgili süreçte nihai kararı, Yüce Meclisimiz verecektir.

“Bazı NATO ülkelerinin son yıllarda uyguladığı politikalara baktığımızda, Suriye’de PKK/YPG’ye verilen destek ve Türkiye’ye savunma sanayinde uygulanan yaptırımlar, bir çelişki oluşturmaktadır. Bu çelişkiyi, her platformda dile getirmekle kalmayıp, bunun jeo-stratejik risklerini ve NATO ülkelerinin güvenliğini zedelediğini de izah etmekteyiz.

“Reisi, yakın zamanda ülkemizi ziyaret edecek”

“İran Cumhurbaşkanı Reisi, yakın zamanda ülkemizi ziyaret edecek.

“PKK ve uzantısı olan terör örgütleriyle mücadele için 2 gün önce Iraklı üst düzey yöneticilerle toplantı yaptık.”

- Advertisment -