Ana SayfaHaberlerFinancial Times: Türkiye'ye 24 milyar dolar nereden geldi?

Financial Times: Türkiye’ye 24 milyar dolar nereden geldi?

Financial Times’ta Louis Ashworth imzalı yazıda, Türk lirasının son dönemde büyük değer kaybına uğradığı hatırlatılırken, yaratılan açığın kaynağı belirsiz 24 milyar dolarlık bir para ile finanse edildiği ama bu paranın kaynağının belirsiz olduğu iddia edildi. Gazeteye konuşan ekonomistler, Rus parasını işaret ediyor.

Capital Economics’ten Liam Peach, gazeteye “Gerçek şu ki, net hata noksan kalemini neyin harekete geçirdiğini bilmiyoruz. Bu kalem gerçekte, altın satışları, döviz ve hizmet ticaretinin yanlış kaydedilmesi veya kaçakçılık gibi pek çok şeyi yansıtıyor olabilir. Ancak büyük bir sermaye akışı olduğunu tahmin ediyoruz. Neler olup bittiğini tam olarak bilmek zor ama bu kalemin bu yıl cari işlemler açığına önemli bir destek sağladığı açık. Bu akışların tersine dönmesi durumunda Türkiye’nin rezervleri tekrar düşebilir” dedi.


“Rus parası olabilir”


BlueBay Asset Management analisti Timothy Ash ise analizinde Rus etkisine işaret etti: “Erdoğan, son aylarda Türkiye’nin Rusya ile daha yakın ticari ilişkiler kurması ve aynı zamanda Ukrayna savunması için çok önemli olan insansız hava araçlarını tedarik etmesiyle elinden gelenin en iyisini yaptı.”


Erdoğan: “Dost ülkeler gerekli desteği veriyor”


Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Merkez Bankamızda dikkat ederseniz bir defa rezerv yükselmeye başladı. Bu tabii döviz rezervi noktasında bizim rahat hareket etmemizi sağlamış oluyor. Bu konuyla ilgili de şu anda birçok dost ülke gerekli desteklerini sağ olsun veriyorlar” diye konuşmuştu.
Bloomberg’de yer alan analizde ise “Türkiye’ye yönelik gizemli sermaye akışları, artan ticaret açığına ve liraya yönelik zayıf talebe rağmen politika yapıcıların döviz rezervlerini artırmalarına olanak tanıyarak yeni zirvelere ulaştı” ifadelerine yer verildi.

- Advertisment -