Ana SayfaHaberlerFinancial Times’ta Türkiye muhalefetinin ortak adayı tartışması: “Muhalefet en iyi şansını heba...

Financial Times’ta Türkiye muhalefetinin ortak adayı tartışması: “Muhalefet en iyi şansını heba etme riskiyle karşı karşıya”

Financial Times’ta Türkiye muhalefetinin ortak cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarını konu alan haberde, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın ortak adaylık için öne çıktığını ve bu isimlerin adaylık için avantaj ile dezavantajları incelendi. Haberde “muhalefet ittifakı aday seçimini geciktirirken Cumhurbaşkanı’nı yenmek için en iyi şansını heba etme tehlikesiyle karşı karşıya” yorumu yer aldı.

Financial Times Türkiye muhabiri Laura Pitel imzalı haberde; muhalefetin ortak adayı tartışmalarında Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimlerinin öne çıktığı belirtilerek, üç ismin de olumlu-olumsuz yönleri incelendi.

“Kılıçdaroğlu mümkünler içinde en iyi, kazanma şansı en düşük”

Kılıçdaroğlu’yla ilgili değerlendirmelerde; bazı muhalefet gruplarında, Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylıkta ısrarcı olması halinde Recep Tayyip Erdoğan karşısında kaybedeceği kaygısının olduğunun altı çizildi.

Gazeteye konuşan, altılı masadaki partilerden birinin üst düzey bir yetkilisi, Kılıçdaroğlu için “Mümkün adaylar arasında cumhurbaşkanlığı görevini en iyi yapacak isim ama kazanma şansı da en düşük isim” yorumunu yapıyor.

“Yavaş, Erdoğan’ın seçmenini kazanabilir. Kürtleri kazanmak için çabalamalı”

Kamuoyu yoklamalarına göre Erdoğan’ın karşısında en güçlü rakipler olarak İmamoğlu ve Yavaş’ın çıktığı hatırlatılan haberde, Yavaş’ın milliyetçi ve muhafazakâr destekçileri olduğu ve Erdoğan’ın seçmenlerini de kazanabileceği tahminleri aktarılıyor. Yavaş’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni kaldırma ve yeniden meclisin öne çıktığı bir sistemin inşasına açısından da olumlu bir isim olarak görüldüğü vurgulanıyor.

Yavaş’ın dezavantajı olaraksa aşırı milliyetçi bir geçmişten gelmesi nedeniyle Kürtleri kazanmak için çabalaması gerekeceği gösteriliyor.

“İmamoğlu, genç ve enerjik. Kişisel hırsı ittifak içi dengeleri bozabilir”

İmamoğlu’nun avantajları olarak; enerjik, genç seçmene hitap edebilen, muhafazakâr ve Kürt oylarını da kazanabilecek olması sayılıyor.

2019’da İstanbul’da yerel seçimleri iki kez kazandığı hatırlatılan İmamoğlu’nun dezavantajı olarak, kişisel hırsının ittifak içindeki dengeleri bozma riski taşıdığı gösteriliyor.

- Advertisment -