Ana SayfaHaberlerDünyaFinlandiya Maliye Bakanı 15 yıl önceki “Türk maymunlar” ifadesi için özür diledi

Finlandiya Maliye Bakanı 15 yıl önceki “Türk maymunlar” ifadesi için özür diledi

Finlandiya’nın 46 yaşındaki aşırı sağcı Maliye Bakanı Riikka Purra, 15 yıl önce paylaştığı ve yeni ortaya çıkan ırkçı paylaşımları için özür diledi.

Paylaşımlarını “aptalca” olarak nitelendiren bakan üzgün olduğunu söyledi.

Riikka Purra’nın liderliğini yaptığı aşırı sağcı Finler Partisi, Nisan seçimlerinde ikinci olmuş ve muhafazakar parti lideri Petteri Orpo’nun kurduğu koalisyon içinde yer almıştı.

2008 yılında bir parti arkadaşının blogunda “riikka” kullanıcı adıyla yazdığı ve Fin medyası tarafından ortaya çıkarılan ırkçı yorumları ise yeni kurulan koalisyonu sarsıyor.

25 Eylül 2008’de yazılan bir yazıda trende göçmen kökenli gençlerden şöyle şikayet etmiş:

“Eğer bana bir silah verselerdi, banliyö treninde cesetler olurdu, görüyorsunuz.”

Purra, İspanya’da katıldığı bir konferansta “Türk maymunları “ndan bahsetmiş ve ardından “sahte Vuitton” satan siyah sokak işportacıları hakkında ırkçı bir hakarette bulunmuştur: “Barselona’dan selamlar, burada görülecek ‘endişe verici bir göçmenlik sorunu’ yok.”

Başka bir postta da şöyle yazmış: “Bugün Helsinki’de dilenci ve siyah çocuklara tükürmek isteyen kimse var mı”

Önce yorumları kendisinin yazdığını teyit etmeyen Purra, yorumları siyasete girmeden yıllar önce yazıldığını söyledi, “bu pozisyonda, hayatımın bu aşamasında ve bu yaşta böyle bir şey yazmam” dedi.

Daha sonra ise kendisinin yazdığını kabul etti ve özür diledi: “Hiçbir tür şiddet, ırkçılık ya da ayrımcılığı kabul etmiyorum.”

Purra’nın eski ırkçı mesajları önemli çünkü selefi olan ve şimdi Fin Parlamentosu’nun başkanlığını yapan Jussi Halla-aho da 2008’de İslam ve Somalililer hakkında ırkçı ifadeler içeren bloğuna yazdıkları yüzünden 2012’de bir parlamento komitesinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yeni Fin hükümeti bu krizle uğraşırken Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden’ı Helsinki’de olacak.

Litvanya’daki NATO zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, yeni hükümetin “ırkçılığa karşı sıfır tolerans konusunda net bir duruş sergilemesinin” akıllıca olacağını söyledi.

Purra, Twitter’da bir mesaj paylaşarak “Ben mükemmel bir insan değilim, hatalar yaptım” dedi.

Ayrıca Purra, Başbakan Orpo ve diğer iki koalisyon partisi lideri ile birlikte Finlilere tüm kabinenin eşitlik ve ayrımcılık yapmama konusunda kararlı olduğuna dair güvence veren bir hükümet bildirisini imzaladı.

Göçmenlik karşıtı ve Avrupa-septik Finler Partisi, Nisan ayında yapılan seçimlerde, şimdiye kadarki en iyi sonucu alarak yüzde 20 ile ikinci olmuştu. Purra, Maliye Bakanlığı görevinin yanı sıra Finlandiya’nın başbakan yardımcılığını da yürütüyor.

Haziran sonunda da aynı partiden Ekonomi Bakanı Vilhelm Junnila da 2019’da aşırı sağcı bir etkinlikte Adolf Hitler’e atıfta bulunduğu ve Afrika’daki kürtajlara gönderme yaptığı ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kalmıştı.

- Advertisment -