Ana SayfaHaberlerDünyaFinlandiya'dan NATO mesajı: Görüşmelere ara verilmeli

Finlandiya’dan NATO mesajı: Görüşmelere ara verilmeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto Türkiye'de yaklaşan seçimlerin yarattığı baskı nedeniyle, Finlandiya'nın NATO'ya katılma isteği konusunda Türkiye ile yürütülen görüşmelerde olası bir duraklamanın sinyallerini verdi. Haavisto Reuters'e verdiği demeçte Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında iki İskandinav ülkesinin NATO askeri ittifakına katılma planlarına ilişkin görüşmelerde birkaç haftalık bir ara verilmesi gerektiğini söyledi.

Haavisto “Mevcut durumdan sonra üçlü görüşmelere dönmeden önce zamana ihtiyaç var, bu nedenle henüz bir sonuca varılmamalı” dedi.

Reuters’in haberine göre Haavisto, Türkiye’deki seçimler nedeniyle durumun şu anda “hareketli” olduğunu ve bir molaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Haavisto dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğunu ve birkaç hafta ara verilmesini beklediğini söyledi. Finlandiya’nın İsveç’ten önce süreci ilerletmesinde bir anlam görmediğini ve görüşmelerin üçlü olarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Haavisto, savunma planlamasını kolaylaştıracağı için NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i aynı anda sürece dahil etme konusunda istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılması ardından İsveç’in NATO üyeliği için ülkesinin desteğini beklememesi gerektiğini söylemişti.

- Advertisment -