Ana SayfaHaberlerForbes’ta Hakan Fidan analizi: “Dr. Fidan…”

Forbes’ta Hakan Fidan analizi: “Dr. Fidan…”

Forbes’ta Güney Yıldız imzasıyla Hakan Fidan’ın MİT Başkanlığı’ndan Dışişleri Bakanlığı’na atanmasıyla ilgili analiz yayımlandı: “Türkiye'nin küresel eylemlerini yönlendiren görünmeyen el olan MİT'in önemi her zaman vurgulandı. Konuştuğum herkes Fidan'ın zekâsını ve stratejik becerisini kabul ediyor, hatta bazıları ondan Dr. Fidan diye bahsediyordu.”

MİT Başkanı Hakan Fidan, yeni Dışişleri Bakanı olarak atandı. Forbes’ta, gazeteci ve analist Güney Yıldız imzasıyla, Fidan’ın uluslararası etkilerini anlatan “Türkiye’nin istihbarat şefi bir numaralı diplomat oldu” başlıklı bir analiz yayımlandı.

Yıldız’a göre “Bu değişim sadece bürokratik bir değişiklik değil; ABD’den Avrupa Birliği’ne, Rusya’dan Orta Doğu siyasetine kadar tüm dış paydaşlara yönelik açık bir çağrı” niteliğinde.

“BBC News muhabiri, Birleşik Krallık Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi eski Uzman Danışmanı ve düşünce kuruluşu analisti olarak görev yaptığım süre boyunca, dünyanın dört bir yanından bir dizi etkili isimle etkileşim kurma ayrıcalığına sahip oldum. Bu kişilerin birçoğu Fidan’la doğrudan çalışmış ya da temas kurmuş, yolları Pakistan’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan ABD’ye kadar çeşitli yerlerde kesişmişti. 

Bu konuşmalarda, Türkiye’nin küresel eylemlerini yönlendiren görünmeyen el olan MİT’in önemi her zaman vurgulandı. Konuştuğum herkes Fidan’ın zekâsını ve stratejik becerisini kabul ediyor, hatta bazıları ondan Dr. Fidan diye bahsediyordu.

Fidan, geniş uluslararası bağlantılarıyla, Türkiye’nin küresel siyasetin karmaşık dünyasındaki stratejik navigasyonunun başlıca tasarımcısı olarak öne çıkıyordu. Bu nedenle, son dönemdeki yükselişi şaşırtıcı değil, aksine kendisiyle etkileşimde bulunanlar tarafından kabul edilen yeteneklerinin bir nevi doğrulanması oldu.”

Yıldız’a göre Fidan’ın dışişleri bakanı olarak atanması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tırmandığı ve Türkiye’nin Suriye ile olan yakınlaşması da dahil olmak üzere Orta Doğu’daki karmaşık yakınlaşmaların yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin dış politikasına daha deneyimli bir ismin liderlik etmesini istediğini gösteriyor. Fidan’ın yükselişinin iç politikada da etkileri olabilir.

- Advertisment -