Ana SayfaHaberlerFormula 1’de tartışmalı Suudi Arabistan GP’sinin kazananı Verstappen

Formula 1’de tartışmalı Suudi Arabistan GP’sinin kazananı Verstappen

Formula 1’de sezonun ikinci yarışı olan Suudi Arabistan GP’sinin ilk gününde (25 Mart) pilotların antrenman turları sırasında Cidde’ye Yemen’deki İran destekli Husi milislerinin attığı füzeler ve ikinci gününde (26 Mart) pist kaynaklı gerçekleşen büyük kazadan gerçekleşen yarışın kazananı Red Bull pilotu Max Verstappen oldu. Pilotlar ve yarışseverler Suudi Arabistan GP’sinin önümüzdeki yıllarda yarış takviminde yer almaması gerektiğini savunuyor. F1'in ise Suudi Arabistan ile 10 yıllık 500 milyon Euro tutarında bir sözleşmesi bulunuyor.

Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki gerginlik Formula 1’de sezonun ikinci yarışı olan Suudi Arabistan Grand Prix’ine de yansıdı.

25 Mart Cuma günü gerçekleşen ilk antrenman turları sırasında, yarış pistinin yakınında bulunan, Cidde’deki bir petrol deposuna saldırı düzenlendi.

Yemen’deki İran destekli Husi isyancıları, Aramco şirketine ait petrol deposunu vururken, Cidde Pisti’nin yaklaşık 20 km yakınındaki dumanlar tüm şehri kapladı.

Son dünya şampiyonu Verstappen aracının yandığını sandı

F1 pistinden de görünen siyah bulutlar nedeniyle yarışçılar paniğe kapılırken, antrenman sırasında Red Bull pilotu Max Verstappen alevlerden çıkan duman nedeniyle aracının yandığını zannetti.

Son dünya şampiyonu pilot Verstappen, ilk antrenman turunun sonlarında takım radyosuna yaptığı açıklamada, “Biraz yanık kokusu alıyorum. Benim arabam mı yoksa başka bir araba mı olduğundan emin değilim” ifadelerini kullandı.

Resim

F1 yönetimi takım temsilcileri ve pilotlarla 4 saatlik toplantı yaptı

Resim

Antrenman turlarının ardından F1 yönetimi takım yöneticileri ve pilotların da katılımı ile 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. F1 yönetimi bu toplantıda takımlara ve pilotlara eğer dilerlerse bu pistte yarışmayabileceklerini söyledi. Toplantının ardından Suudi Arabistan GP’sine devam edilmesine karar verildi.

Suudi Arabistan Grand Prix’sinin devam edeceği açıklandıktan sonra sosyal medyada kararı mizahi yolla eleştiren kimi görseller paylaşıldı:

Resim
Resim

3 günlük ateşkes ilan edildi

Suudi Arabistan yönetimi de F1 yönetimine yarışın güvenliğinin sağlanacağı yönünde bir garanti verildiğini açıkladı.

Suudi hedeflerine yönelik füze saldırısı yapan Husiler 3 günlük ateşkes ilan etti. Husi lider Mehdi el-Maşat ”Suudi Arabistan’ın kuşatmayı kaldırması ve operasyonları durdurması halinde kalıcı ateşkese hazır olduklarını” açıkladı.

İkinci güne pist kaynaklı kaza damga vurdu

Suudi Arabistan GP’sinin ikinci gününde dün (26 Mart Cumartesi) pilotlar sıralama turu yarışı için piste çıktı. Sıralama turlarına ise Haas Ferrari pilotu Mick Schumacher’in büyük kazası damga vurdu.

Resim

Bu sezon görüşü arttırmak ve pisti genişletmek için yapılan tüm çalışmalara rağmen, yüksek hızda gerçekleşen bu kaza sonrası Cidde pistinin güvenliği bir kez daha tartışma konusu oldu.


Tartışmalarla dolu Suudi Arabistan GP’sinde kazanan Red Bull pilotu son dünya şampiyonu Max Verstappen oldu. Ferrari pilotu Leclerc ikinci olurken, aynı takımın diğer pilotu Sainz ise üçüncü oldu.

Suudi Arabistan GP’sine itirazlar artıyor

F1 pilotları ise Suudi Arabistan GP’sinin gerçekleşmesine birkaç açıdan itiraz ediyor. Bu itirazların başında Suudi Arabistan yönetiminin insan hakları ihlalleri gelirken, buna son iki günde pist güvenliği ve Suudi Arabistan’a yönelik füze saldırılarının getirdiği endişeler de eklendi.

Motorsport.com tarafından, yarış sayısının artması durumunda Suudi Arabistan’ın yerini koruyup koruyamayacağı sorulduğunda, Ferrari pilotu Carlos Sainz, bu konunun F1, FIA ve pilotların gündeminde olması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Sainz, “Bence yarışın hemen ardından bu konuyu tartışmalıyız, çünkü son 24 saatte olanlar kesinlikle gelecek için bir referans noktası oluşturmakta” dedi.

F1’in Suudi Arabistan’la 10 yıllık kontratı bulunuyor

Formula 1’in Suudi Arabistan ile 500 milyon Euro/10 sene tutarında bir kontrat imzaladığı biliniyor.

Bu anlaşma, insan hakları gözlemcileri tarafından da sporun yönünü kaybettiği şeklinde eleştirilmişti.

- Advertisment -