Ana SayfaHaberlerEkonomiErdoğan TRT'de konuştu, dolar yine rekor kırdı

Erdoğan TRT’de konuştu, dolar yine rekor kırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT'nin 12 kanalında canlı olarak yayınlanan programda konuştu. Program başlamadan önce 13,26 civarında seyreden dolar/TL kuru, Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin açıklamaları ile 13,87'yi gördü. Erdoğan, "Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırlar şu şekilde:

“Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz.”

“Faizi düşürmek suretiyle yatırım, istihdam, üretim ve ihracat bize büyümeyi getirecek.”

“Amacımız kısa sürede 11 bin firmamızın toplam tutarı 10 milyar lirayı bulan krediden faydalanmasını sağlayarak, 50 bin yeni istihdamın önünü açmak.”

“Yıl sonu büyüme beklentimiz 10’u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir.”

“Zengini zengin yapan faizciliktir.”

“Ülkemizin bir cendereye sokulmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir, biz buna müsaade etmeyeceğiz.”

“Kur, faiz enflasyon sarmalında yaşamayacağız, bu sarmaldan çıkacağız.”

“Kur-faiz spekülasyonlarını ancak biz engelleriz.”

“Üretim yatırımını destekleyeceğiz. 11 bin firmamızın krediden faydalanmasını sağlayacağız.”

“Ekonomik verilerimiz aslında zayıf değil ,gayet iyi durumda. Ülkemiz bu kısır döngüyü kırma noktasına gelmiştir.”

“Türkiye’ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır.”

“Yabancı yatırımcılar için uzun vadeli yatırımların zamanı.”

“İki önemli destek paketi hazırladık. 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza yeni istihdam için 100 bin liraya kadar krediye erişim sağlıyoruz.”

“Döviz kurunda kalıcı istikrar, ihracat, turizm ve diğer hizmet gelirleri ile döviz kazanarak mümkün olabilir.”

“İhracatta çok iyi konumdayız. Şu anda 215-220 milyar dolarlara çıktık, yıl sonuna kadar bu 220’nin üzerine çıkacak. Bunlar Türkiye’nin ihracattaki rekoru.”

“Aylık bazda cari fazla vermeye başladık, gelecek yılda yıllık bazda da cari fazlaya geçeceğiz gibi görünüyor, buna inanıyorum.”

“Bizim derdimiz kur-faiz sarmalı değil, tam aksine yatırımı yapacak güçlü yatırımcılar arıyoruz.”

“Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz.”

“Ekonomik güvenlik ulusal güvenliğin parçasıdır. Makro göstergelerimiz ve son dönemdeki ekonomik performansımız gayet iyi durumdadır. Döviz kurunda gördüğümüz son hareketlerin ekonomik temeli olmadığı da açıktır.”

“Ülkemizin giderek güçlenmesi ve bağımsız politikalar izleyebilecek duruma gelmesi bazılarını rahatsız ediyor. Ana muhalefetin başındaki kişi bundan ciddi manada rahatsız oluyor.”

“Türkiye, finans piyasaları üzerinden ekonomik tehditlere pabuç bırakmaz. Reel ekonomimiz, bu tehditleri tamamen boşa çıkaracak güç ve kabiliyettedir.”

“Ana muhalefetin itirazları bizim doğru noktada olduğumuzun işaretidir.”

“Ülkemizi bu yüksek faiz çıkmazından kurtarmamız lazım.”

“Küresel ekonomilerde şu anda oralarda da faiz yükseldi, enflasyon yükseldi. Biz şu anda onlarla mukayese edilemeyecek derecede yüksek konumdayız. Şimdi düşürme noktasına geldik.”

“Yüksek faiz maliyetleri arttırır mı, düşürür mü? Arttırır. Çünkü bu faizin dayattığı yer maliyetlerdir. Bu maliyetlerde de bunu alan esnaf sattığı ürüne ilave edecektir. Faturasını vatandaş ödeyecek.”

“Esnaf kalkıp da faizin bedelini kendi ödemez, vatandaştan alır. Maliyet enflasyonu dediğimiz olay da böyle doğuyor. Bizim bu süreci tersine çevirmemiz lazım. Onun için de hedef düşük faizle halkımızı, esnafımızı rahata çıkarmak ve daha çok yatırım sağlayabilmektir.”

“Stokçuluğun dinimizde yeri yoktur. Stokçuluk ile ilgili yasal düzenleme yapmamız lazım. Stokçuluk bir nevi hırsızlıktır. Bu sadece soğan, patates olayı değil, sanayicilikte de stokçuluk yapanlar var. Fiyatlama davranışını bozanlara kesinlikle göz açtırmayacağız.”

“ABD’de bile enflasyon 31 yılın en yüksek seviyesinde.”

Yayın öncesinde dolar yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayınının saatine doğru yükselen bir seyir izleyen dolar, ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Jerome Powell’in açıklamalarıyla hızını arttırdı.

Powell, Kongre’de yaptığı bilgilendirme toplantısında piyasaların merakla beklediği açıklamasını yaparak, “enflasyon arttı, varlık alımlarını kısacağız” dedi.

Powell’in açıklaması sonrasında, güne 12,84 seviyesinden başlayan dolar, 13,47’ye tırmanarak tarihi zirvesi olan 13,50’ye yaklaştı. Dolarla birlikte yükselişe geçen euro da 15’i aştı.

- Advertisment -