Ana SayfaHaberlerBiden-Putin 2 saat online görüştü: "Ukrayna'ya müdahale edersen, sert ekonomik yaptırımlar gelir"

Biden-Putin 2 saat online görüştü: “Ukrayna’ya müdahale edersen, sert ekonomik yaptırımlar gelir”

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki 'online' görüşme 2 saat sürdü. Görüşme sonrasında Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Biden Putin'i, Ukrayna'daki gerilimin tırmandırılması halinde Rusya'ya güçlü ekonomik yaptırım uygulanacağı konusunda uyardı" denildi. Reuters’a konuşan ABDli yetkililere göre Rus bankalarına geniş yaptırımların uygulanması ve bankaların SWIFT sisteminden çıkarılması, Rus Doğrudan Yatırım Fonu’nun yaptırım listesine alınması değerlendirilen yaptırımlar arasında.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada toplantının 10:07’de başladığı ve 12:08’de sona erdiği belirtildi.

Biden’ın ABD ve Avrupalı ortaklarının, Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdiği aktarılan açıklamada, “Biden, Rusya’nın Ukrayna’da askeri gerilimi artırması durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik ve diğer önlemlerle yanıt vereceğini açık şekilde dile getirdi.” ifadelerine yer verildi.

Görüşmede Biden’ın, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteğini vurguladığı belirtilen açıklamada, ABD Başkanı’nın “gerginliğin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi” çağrısı yaptığı bildirildi.

“Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkartılabilir”

Reuters’a konuşan ABDli yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda yeni ve etkili yaptırımların kabul edileceğini belirtti. Rus bankalarına geniş yaptırımların uygulanması ve bankaların SWIFT sisteminden çıkarılması, Rus Doğrudan Yatırım Fonu’nun yaptırım listesine alınması değerlendirilen yaptırımlar arasında. Ayrıca Reuters’ın haberine göre, ABDli yetkililer ABD Kongre üyelerine olası bir Rus işgalinde ABD ve Almanya’nın Kuzey Akım 2 boru hattının kapatılması hususunda uzlaştı. Kuzey Akım 2 boru hattı Almanya ile Rusya arasındaki doğalgaz alışverişi ve dolayısıyla Rus ekonomisi için önemli bir proje. Geçtiğimiz günlerde Reuters’a konuşan Letonya Dış İşleri Bakanı Edgars Rinkevics, Batı ittifakının Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2 boru hattını da ortak bir iradeyle yaptırım kapsamına alacağını ve Doğu Avrupa’daki NATO varlığının ciddi bir şekilde yoğunlaşmasının olası olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın saat 14.00’te Beyaz Saray’dan gazetecilere brifing vermesi planlanıyor.

- Advertisment -