Ana SayfaANALİZLER“Foucault, Arap çocuklarla ilişki kuran pedofil bir tecavüzcüydü”

“Foucault, Arap çocuklarla ilişki kuran pedofil bir tecavüzcüydü”

Fransa’daki ifşa dalgasında hakkında ortaya ağır iddialar atılan son entelektüel Cinselliğin Tarihi’nin yazarı Michel Foucault oldu. Yakın arkadaşlarından Guy Sorman, İngiliz The Times gazetesine Foucault'nun 1960'ların sonlarında Tunus'ta yaşadığı köyde Arap çocuklarla cinsel ilişki kuran pedofil bir tecavüzcü olduğunu söyledi. Köyü ziyaret ettiklerinde şahit olduklarını daha önce anlatmadığına pişman olduğunu söyleyen 77 yaşındaki Sorman, gördükleri için “tamamen aşağılık ve aşırı ahlaki çirkinlik” dedi.

Cinsel yönelim ve etnisiteye dair tarihsel adaletsizlikler hakkında farkındalık yaratma iddiasındaki iptal kültürünün işaret ışığını yakan, Cinselliğin Tarihi kitabının yazarı ünlü Fransız filozof Michel Foucault, Fransa’da entelektüeller arasındaki pedofili hesaplaşmasına adı karışan son ünlü isim oldu.

The Times gazetesinin haberine göre, Foucault’nun entelektüel arkadaşlarından Guy Sorman, 1984’te 57 yaşında ölen Foucault’nun 1960’ların sonlarında Tunus’ta yaşarken, Arap çocuklarla cinsel ilişki yaşayan pedofil bir tecavüzcü olduğunu iddia etti.

77 yaşındaki Sorman, Foucault’yu 1969’da filozofun yaşadığı Tunus yakınlarındaki Sidi Bou Said köyünde Paskalya tatili sırasında bir grup arkadaşıyla ziyaret ettiğini, köyde küçük yaşta çocukların Foucault’nun arkasından “beni de al, beni al “diye koştuklarını anlattı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EWjdAJQWkAkEqDZ.jpg
Foucault Tunus’tayken…

Sorman,  “Foucault’nun eğlenmeye hakları olduğu bahanesiyle, Tunus’ta küçük çocukları satın alırken gördüğümü itiraf ediyorum.  Onlarla Sidi Bou Saïd mezarlığında buluşur ve onlara mezar taşları üzerinde tecavüz ederdi. Kurbanlarına ne olacağı umurunda değildi ya da beyaz emperyalist bir ihtiyarın kurbanları olduklarını görmezden gelmek istedi;  küçük kölelerinin rıza gösterdiğine inanmayı tercih etti” dedi.

Sorman, Fransız televizyonunda da, Foucault’nun Tunus’ta yaptıklarını  “tamamen aşağılık ve aşırı ahlaki çirkinlik” olarak tanımladı. Tanık olduğu bu olayı zamanında ifşa etmediği için pişmanlık duyduğunu söyledi.

Gabriel Matzneff ile başlayan 68 kuşağı ifşa dalgası

Sorman’ın geç gelen ifşası, Fransa’da son yıllarda yaşanan bir dizi benzer ifşa olayının son örneği.

1968’le birlikte Fransız entelektüelleri cinsel özgürlük konusunda da sınırsız bir pozisyonu savunmuşlardı.

68 kuşağı mensubu Fransız yazar Gabriel Matzneff etrafında geçen yıl kopan ifşa fırtınası bu dönem ve entelektüelleri hakkında büyük bir tartışma başlatmıştı.

Bir kadın yazarın çocuk yaştayken Matzneff’la aşk yaşadığını kitabında itiraf etmesiyle başlayan tartışmalarda, Matznef’in zaten 1974 yılından bu yana bütün kitapçılarda bulunan ve küçük yaştaki kızlar ve erkeklerle yaşadığı ilişkileri anlattığı “16’ların Altında” adlı bir kitabı olduğu keşfedildi.

Matzneff’in bu kitaptaki ilişkilerini güle eğlene anlattığı 1990 yılında Fransız devlet televizyonunda yayınlanmış bir programın yeniden dolaşıma giren görüntüleri de Fransızların ahlaki normlarını masaya yatırdıklarını bir tartışmaya döndü. Tartışma, 50 yıl boyunca kitapları dolaşımda olan Matzneff’in bütün kitaplarının baskılarının durdurulmasıyla bitmişti.

Foucault, Vesay bildirisini imzalayanlardan biriydi

1977’de Versay Davası olarak bilinen bir pedofili davası üzerin yine Matzneff’in çağrısıyla  80 ünlü Fransız entelektüelin imzaladığı mektubun imzacılarından biri de Michel Foucault’ydu.

Versay Davası, 1973’de bir çıplaklar kampında 40’li yaşlardaki üç erkeğin, 12-13 yaşlarındaki üç çocukla çektirdikleri çıplak fotoğrafların ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Fotoğraf üzerine bu üç adam gözaltına alınmış, haklarında beş yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Mahkemeye gelen ikisi kız, biri erkek üç kardeş bu ilişkiye rızalarıyla girdiklerini iddia etmişlerdi.

Dava üzerine Matzneff, Le Monde ve Liberation gazetelerinde yazılar yazarak, bu adamlar hakkında istenen cezayı eleştirmiş, aydınlara buna karşı çıkma çağrısı yapmıştı. Nihayet 1977 yılında Fransa’nın önde gelen 80 aydını Le Monde gazetesinde açık bir mektup yayınlayarak “rıza varsa büyükler ve bluğ çağına gelmiş küçükler arasındaki cinsel ilişkilere ceza verilemez” dedi ve Fransız Meclisi’nden bu cezanın kaldırılmasını, tutuklanan bu üç adamın bırakılmasını istedi.

İmzacılar arasında Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Roland Barthes, Michel Foucault, Jacques Derrida, Louis Althusser, Gilles Deleuze, Felix Guattari gibi isimler vardı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:479.jpg
Sorman, Foucault ile…

77 yaşındaki Sorman, Juppe’nin eski danışmanı

Fouacult hakkında bu ağır iddiaları ortaya atan yakın dostu Guy Sorman 77 yaşında, çok sayıda kitabı olan ünlü bir Fransız entelektüel. Üçüncü Dünya ülkelerini Batılı olmayan bir gözle değerlendiren yazar ve siyaset bilimci Sorman’ın çeşitli dillere çevrilmiş yirminin üzerinde kitabı var. 1979’da kurulan Uluslararası Açlıkla Mücadele Hareketi AICF’nin kurucu üyelerinden olan Sorman, uzun süre bu örgütün başkanlığını yapmıştı. Sorman, 1995-1997 yılları arasında Fransız Başbakanı Alain Juppé’nin danışmanıydı.

- Advertisment -