Ana SayfaDış HaberFrankfurt Kitap Fuarı'nda Filistinli yazarın ödül töreni iptal edildi

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazarın ödül töreni iptal edildi

Almanya'da düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Filistinli yazar Adania Shibli için düzenlenen ödül töreni, "İsrail'deki savaş" gerekçesiyle iptal edildi. Shibli, ödüle layık görüldüğü "Küçük Detay" adlı romanında, 1949'da Filistinli bir Bedevi kızın İsrail askerleri tarafından tecavüz edilip öldürüldüğü gerçek bir hikâyeyi anlatıyor.

Ödül törenini düzenleyen Alman edebiyat derneği LitProm’a göre, Frankfurt Kitap Fuarı, Filistinli yazar Adania Shibli için düzenlenecek ödül törenini İsrail-Hamas savaşı nedeniyle iptal etti.

Shibli’nin “Küçük Detay” adlı romanı, 1949’da Filistinli bir Bedevi kızın İsrail askerleri tarafından tecavüz edilip öldürüldüğü gerçek bir hikayeyi anlatıyor.

Shibli’nin romanının, Afrika, Asya, Latin Amerika veya Arap dünyasından yazarlara verilen bir Alman edebiyat ödülü olan LiBeraturpreis ödülüne layık görülmesi, Frankfurt Kitap Fuarı’nda düzenlenen törenle kutlanacaktı.

Romandan İsrail’in tasvir ediliş şekli, Alman kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Alman Die Tageszeitung gazetesi, Shibli’yi “İsrail’i bir cinayet makinesi” olarak göstermekle suçlamıştı.

“Hamas’ın İsrail’e karşı barbarca terörünü” şiddetle kınadığını söyleyen Frankfurt Kitap Fuarı direktörü Juergen Boos, 18-22 Ekim tarihleri arasında 75’incisi düzenlenecek fuarda “İsrail’i sesi olacak daha fazla etkinliğe” yer verilmesini planladıklarını duyurdu.

Fuardaki ödül töreninin iptal etmesinin ardından çeşitli yayıncı kuruluşlar ve yazarlar fuardan çekildiklerini duyurdu. Töreni düzenleyen LitProm, ödül töreninin başka bir tarihte düzenlenmesi için farklı seçenekler üzerinde durduklarını açıkladı.

- Advertisment -