Ana SayfaHaberlerDünyaFransa 2022 seçimleri: Aşırı sağcı TV yorumcusu Zemmour daha resmi adaylığını açıklamadan...

Fransa 2022 seçimleri: Aşırı sağcı TV yorumcusu Zemmour daha resmi adaylığını açıklamadan anketlerde ikinci sıraya yükseldi

Yeni bir kamuoyu yoklamasına göre, aşırı sağcı TV yorumcusu Eric Zemmour, yüzde 17 ile Le Pen’in önüne geçti ve Macron’un ardından ikinci sırada yer aldı. Üslubu Trump’a benzetilen Zemmour 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanuel Macron'a meydan okumayı seçerse ikinci tura kalabilir.

Çarşamba günü yayımlanan Harris Interactive anketi, Cumhurbaşkanı Macron ile aşırı sağ lider Marine Le Pen’in ikinci tura kalacağı yönündeki beklentileri altüst etti.

Anket, ‘Le Z’ lakabıyla tanınan Eric Zemmour’un seçmen desteğinin yüzde 17 seviyelerinde olduğunu ve yüzde 15 alan Le Pen’i geride bıraktığını gösterdi.

Fransa’da son derece aykırı bir figür olarak tanınan 63 yaşındaki Eric Zemmour; göçmenler, İslam ve ulusal kimlik gibi konulardaki kışkırtıcı sözleriyle defalarca tartışmalara yol açtı, nefreti körüklemekten defalarca hapis ve para cezasına mahkûm edildi.

Harris Interactive’in başındaki anket uzmanı Antoine Gautier, AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Bir adayın seçmen yöneliminde, Eric Zemmour’da gördüğümüz ölçüde, bu kadar kısa sürede böyle bir değişiklik hiç görülmemişti” dedi.

Harris Interactive, 8 Eylül’de seçmenler arasındaki popülaritesini ilk test ettiğinde Zemmour’un desteğini yüzde 7 olarak bulmuştu.

Zemmour cumhurbaşkanlığı adaylığını hâlâ resmî olarak açıklamadı. Ancak Macron’a meydan okuyacağını açıklamış, kendisini bir röportajda “aday olarak” tanımlamış, seçim kurallarına uymak için en çok izlenen TV tartışma programından ayrıldığını belirtmişti.

Zemmour’un kendisiyle eski ABD Başkanı Donald Trump arasında paralellikler kurulmasına sebep olan “Fransa Henüz Son Sözünü Söylemedi” adlı bir de kitabı var.

Macron hâlâ önde

Ankette, Macron ve Zemmour’un birlikte ikinci tura kalmaları durumunda Macron’un oyların yüzde 55’ini alacağı tahmini yapıldı.

Ayrıca, Macron’un ikinci tura çıkması halinde Le Pen’i ve diğer tüm rakiplerini yüzde 53 oyla yeneceği de belirtiliyor.

Le Pen, 2017 seçimlerinin ikinci turunda Macron’a kaybetmiş, Macron oyların yüzde 66’sından fazlasını almıştı.

Analistler, gelecek yılki seçimlerin sonuçlarının zor tahmin edilebilir olmaya devam ettiğini vurguluyor.

Zemmour aşırı sağ Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in artık “yumuşadığına” ve asla başkan seçilemeyeceğine inanıyor.

Kendisini “Politik doğrucu, sol eğilimli gazetecilerin egemen olduğu bir medyada asıl doğruları söyleyen kişi” olarak tasvir ediyor. Müslüman Afrikalıların göçüne -Le Pen’in bile söylemekten kaçındığı bir terim olan- “Büyük yer değiştirme” komplo teorisiyle karşı çıkan Zemmour, bu göçlerin Fransa’nın daha yerleşik beyaz ve Hıristiyan nüfusunu bunaltacağını defalarca söyledi.

Eric Zemmour ile ilgili daha fazla bilgi için, Serbestiyet’in Fransa seçimleriyle ilgili geçen ay yayımlanan haberini buradan okuyabilirsiniz

- Advertisment -