Ana SayfaDış HaberFransa pes etti, Nijer’deki elçisini geri çekiyor: “Nijer'le tüm askeri işbirliğine son...

Fransa pes etti, Nijer’deki elçisini geri çekiyor: “Nijer’le tüm askeri işbirliğine son veriyoruz”

Darbenin ardından askeri yönetimi tanımayan ve askeri yönetimin üllkeyi terk etmesi isteğine direnen Nijer’deki Fransa Büyükelçisi Paris’e dönüyor. En son elçiliğe blokaj nedeniyle askeri tayınla yaşadığını açıkladığı elçinin geri çekileceğini söyleyen Macron: "Fransa, (Nijer) büyükelçisini geri çekme kararı aldı. Önümüzdeki saatlerde büyükelçimiz ve çok sayıda diplomat Fransa'ya dönecek".

Cumhurbaşkanı Macron, Nijer’le Fransa arasındaki askeri işbirliğinin sona erdiğini ve Fransız birliklerinin “önümüzdeki aylarda” ülkeden ayrılacağını da sözlerine ekledi.

Temmuz ayında iktidarı ele geçiren askeri cunta ise bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladı.

AFP’nin haberine göre cunta yetkilileri, “bu Pazar Nijer’in egemenliğine doğru atılan yeni bir adımı kutluyoruz” ifadesini kullandı.

Fransız hükümetinin bu kararı, Nijer’in başkent Niamey’de ülkedeki Fransız varlığına karşı aylardır düzenli olarak devam eden protestoların ardından geldi.

TF1 ve France 2 kanallarına konuşan Macron, Fransa’nın “darbeciler tarafından rehin tutulmayacağını” söyledi.

Macron, şu anda darbe liderleri tarafından esir tutulan devrik Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazum’u hâlâ ülkenin “tek meşru otoritesi” olarak gördüğünün ve bu kararını kendisine bildirdiğinin de altını çizdi.

Macron, “rehine” olarak nitelendirdiği Bazum’la ilgili olarak “cesur reformlar yürüttüğü için, ülkedeki etnik hesaplaşmanın ve siyasi korkaklığın sonucunda darbeciler tarafından hedef alındı” dedi.

Nijer’deki askeri yönetim, Fransız büyükelçisi Sylvain Itte’ye, 26 Temmuz’daki darbenin ardından sonra ülkeyi terk etmesi gerektiğini söylemişti.

Ancak Ağustos ayında kendisine ülkeyi terk etmesi için verilen 48 saatlik ültimatom, Fransız hükümetinin buna uymayı veya askeri rejimi meşru olarak tanımayı reddetmesi nedeniyle hâlâ beklemede.

Darbeciler geçtiğimiz ay Itte’ye ülkeyi terk etmesi için 48 saati olduğunu bildiren bir ültimatom gönderdi. Ancak Fransız hükümeti, askeri rejimi meşru olarak tanımayı reddettiği için bu karara uyulmadı.

Macron’un açıklaması, askeri yönetimin, “Fransız uçaklarının” Nijer hava sahasında uçmasını yasaklamasından birkaç saat sonra yapıldı.

Nijer’de 1.500’e yakın Fransız askeri bulunuyor.

- Advertisment -