Ana SayfaHaberlerDünyaFransa’da hazine yardımı için gereken yüzde 5’e ulaşamayan partiler krizde: 5 milyon...

Fransa’da hazine yardımı için gereken yüzde 5’e ulaşamayan partiler krizde: 5 milyon avro kredi çeken Pecresse bağış çağrısı yaptı

Fransa’da yüzde 5 barajına ulaşamayarak, yaklaşık 8 milyon avroluk ‘seçim kampanyası masrafının iadesi’ uygulamasından faydalanamayan partilerde kriz var. Chirac, Sarkozy gibi cumhurbaşkanlarını çıkartan merkez sağın kalesi Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı Valerie Pecresse seçim kampanyası için kişisel olarak 5 milyon avro kredi çektiğini duyurarak seçmeni bağış yapmaya çağırdı. Benzer bir çağrı Yeşillerden geldi.

Fransa’da Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy gibi cumhurbaşkanlarını çıkartan Fransa merkez sağının kalesi Cumhuriyetçiler Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Valerie Pecresse yüzde 4,8 oy alarak, partinin tarihindeki en düşük sonucu gördü.

Pecresse’in yüzde 5 barajına ulaşamaması, kampanya giderlerinin karşılığı olarak yüzde 5’i aşan partilere verilen yaklaşık 8 milyon avroluk hazine desteğini de alamamasına neden oldu.

Kampanyanın finansmanı için 5 milyon avro kişisel kredi çektiğini söyleyen Pecresse, geri ödemeleri tamamlayabilmek için seçmenlerine bağış çağrısı yaptı.

Pecresse, “Bu sabah, bana oy veren herkese, yararlı oyu seçen herkese ve aynı zamanda siyasi çoğulculuğa ve özgürlüklerine bağlı tüm Fransız halkına bağış için ulusal bir çağrı başlatıyorum” diye konuştu.

Yeşiller’in de 2 milyon avroya ihtiyacı var

Adayları Yannick Jadot ile yüzde 4,6 oy alan Yeşiller de yüzde 5’in altında kaldığı için taraftarlarına bağış çağrısı yaptı. Yeşillerin partisinin (Europe Ecologie Les Verts) genel sekreteri Julien Bayou, “Jadot’ya oy veren ya da başka adaya oy veren insanlara sesleniyoruz. Önümüzdeki beş hafta içinde 2 milyon avro bulmamız gerekiyor. Ekolojiyi canlı tutmaya devam etmek için bu desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

- Advertisment -