Ana SayfaHaberlerDünyaFransız sosyolog Alain Touraine, 97 yaşında hayatını kaybetti

Fransız sosyolog Alain Touraine, 97 yaşında hayatını kaybetti

Paris’te hayatını kaybeden Touraine, aynı adı taşıyan yapıtıyla eylem toplumbiliminin öncülüğünü yapmış, literatüre “sanayi sonrası toplum” gibi kavramlar kazandırmış, Modernizmin Eleştirisi kitabıyla bütün dünyada tartışmalara neden olmuştu. Touraine, Paris merkezli Sosyal Bilimler Yüksek Okulu'nda araştırma direktörüydü ve son olarak Sarı Yelekliler üzerine çalışıyordu.

Alain Touraine, 97 yaşında Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti.

1925 yılında Fransa’nın kuzeyindeki Calvadoskentinde dünyaya gelen Alain Touraine, 1950-1958 arası CNRS’te (Centre National de la RechercheScientifique) araştırma görevlisi olarak çalıştı. 

1960’tan bu yana çalıştığı CADIS (Centre d’analyse et d’interventions sociologiques) müdürü olarak görev yaptı. 

Aynı adı taşıyan yapıtıyla (Sociologie de l’action, 1965) eylem toplumbiliminin öncülüğünü yapan Touraine, özellikle de 80’li yıllarda, EHESS’teki çalışmaları doğrultusunda, toplumsal hareketler, toplumsal aktörler üzerine geliştirdiği yaklaşımlarla dikkati çekmiştir. 

Fransa’daki Mayıs 68 olayları ve başta Polonya olmak üzere Orta Avrupa’daki demokratik devrimlerin sosyal plandaki etkileri, özellikle 1970’li ve 1980’li yıllarda Touraine’inçalışmalarının ana eksenini oluşturdu.

Fransa’da olağanüstü bir ilgiyle karşılanan “Critique de la Modernité” (Modernliğin Eleştirisi) en ünlü eseridir. 

Sanayi Sonrası Toplum kavramının yaratıcısı olarak tanınan Touraine, Paris merkezli Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’nda araştırma direktörüydü.


Touraine son olarak Sarı Yelekliler Hareketi üzerine çalışmaktaydı.

Touraine’nin Türkçe’ye çevrilen kitapları şunlar:

“Demokrasi Nedir?”, “Bugünün Dünyasını Anlamak İçin Yeni Bir Paradigma” , “Modernliğin Eleştirisi”, “Birlikte Yaşayabilecek miyiz?”

- Advertisment -