Ana SayfaHaberlerFutbol dünyasını sarsan karar...

Futbol dünyasını sarsan karar…

Avrupa futbolunun 12 dev klubü UEFA’dan ayrılarak Avrupa Futbol Ligi’ni kurduklarını açıkladı. İngiltere’den 6, İspanya’dan 3 ve İtalya’dan da 3 klubün oluşturduğu Avrupa Ligi’nin 20 takıma çıkarılması planlanıyor.

Avrupa Ligi İngiltere’den Arsenal, Chelsa, Liverpol, Man. Cty, Man Unt, Totenham, İspanya’dan Barselona, Real Madrid, Atletico Madrid, İtalya’dan ise AC Milan, İnter ve Juventus’tan oluşuyor.  Bu takımlara  Almanya’dan Bayern Münih’in de katılması bekleniyor.

Şok karara karşı UEFA, İngiliz (Premier Lig), İspanyol (La Liga) ve İtalyan (Serie A) futbol federasyonlarıyla ortak açıklama yaptı. Sert açıklamada bu ligde oynayacak futbolcular, ulusal takımlarda yasaklanmakla tehdit edildi.

Premier Lig’den altı büyük takımın ayrılma kararına İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan tepki: 

“Avrupa Süper Ligi planı futbol için çok zararlı olabilir ve biz de futbol yetkililerinin harekete geçmesini destekliyoruz. Yerli ligi kalbinden vuracaklar.”

12 takımla kurulan Avrupa Süper Ligi’nin 20 takımla oynanması planlanıyor. Lige davet edilen Bayern Münih, Porto ve Leipzig’in de katılmaya yakın olduğu iddia ediliyor.

12 kulübün yöneticileri ne dedi?

ESL’in ilk başkanı olarak belirlenen Real Madrid Başkanı Florentino Perez “Futbola her düzeyde katkıda bulunacağız. Futbol dünyada 4 milyarın üzerinde takipçisi olan tek spor. Büyük kulüpler olarak taraftarların isteklerini karşılamak bizim sorumluluğumuzda” diye konuştu.

Juventus Başkanı Andrea Agnelli de UEFA İcra Komitesi’ndeki görevinden ve Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı.

Agnelli 12 takımın “kritik bir dönemde, Avrupa futbolundaki rekabeti dönüştürmek ve futbolun geleceğini sürdürülebilir kılmak için bir araya geldiğini” belirtti.

Manchester United’ın eş başkanı Joel Glazer’in Avrupa Süper Ligi’nin başkan yardımcısı olacağı açıklandı.

Glazer “Dünyanın en iyi kulüpleri ve futbolcularını tüm sezon boyunca mücadele edebilecekleri şekilde bir araya getirerek, Avrupa futbolunda yeni bir sayfa açıyoruz. Dünya standartlarında bir rekabet ve imkanlar ile futbol piramidine daha geniş ve artan finansal destek sunacağız” dedi.

Kim, ne tepki verdi?

UEFA, İngiltere Premier Ligi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kulüplerin bu adımını kınadıklarını açıkladı ve yer alan futbolcuların yerel ve uluslararası turnuvalardan men edilebileceği uyarısında bulundu.

UEFA, “gülünç girişim” olarak nitelediği gelişmeyi durdurmak için mümkün olan tüm tedbirlerin alınacağını belirtti.

EUFA ayrıca daha önceden yaptığı uyarıyı da tekrarlayarak, yeni ligde oynayan oyuncuların yerel ligler ve Avrupa liglerinden men edilebileceğini, ülkelerinin milli takımlarında forma giymelerine izin verilmeyebileceğini açıkladı.

FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) da girişimi onaylamadığını açıklayarak “FIFA ancak, uluslararası futbol yapılarının dışında kalan bu ‘kopuk ligi’ onaylamadığını ifade edebilir” dendi. FIFA tarafları “sakin ve yapıcı diyaloğa” davet etti.

FIFA daha önceden yaptığı açıklamada ise ligi tanımayacağını ve yer alan futbolcuları Dünya Kupası’nda oynamaktan men edebileceğini duyurmuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Twitter’dan paylaştığı açıklamada “Avrupa Süper Ligi planı futbola büyük zarar verir ve futbol yetkililerinin buna karşı harekete geçmesini destekliyoruz… İlgili kulüpler bu konuda yeni bir adım atmadan önce taraftarlarına ve futbol camiasına açıklama yapmalıdırlar” dedi.

İngiliz takımlarının taraftar gruplarının ilk tepkisi olumsuz oldu

Liverpool taraftar grubu Spirit of Shankly (SOS), kulübün ABD merkezli sahibi Fenway Sports Group’un (FSG) kararından “dehşete düştüklerini” açıkladı.

SOS, sosyal medyadan yayınladığı mesajında “FSG, insafsız ve açgözlülükle paranın peşinden giderken taraftarları görmezden geldi. Kulübümüz bizimdir, sizin değil” dedi.

Chelsea taraftarları da bu adımı “affedilemez” olarak niteledi ve “ihanete uğradıklarını” belirtti.

Arsenal taraftar derneği ise Süper Lig’e katılma kararının “Arsenal’in bir spor kurumu olarak sonu” olduğu yorumunu yaptı.

Gary Neville “Midem bulandı”

Manchester United ve İngiltere’nin efsane isimlerinden Gary Neville, Avrupa Süper Ligi’ne katılacak kulüpleri sert bir dille eleştirdi.

SkySports’a konuşan Neville, “Futbol rekabeti modernizasyonu karşı değilim ama Covid sonrasında böyle önerileri getirmek mutlak skandaldır. United ve Avrupa Süper Ligi projesine imza atan 5 İngiliz kulübü kendilerinden utanmalı. Avrupa Süper Ligi’ne katılan tüm takımların puanlarını düşürmeleri gerekiyor. Kuruluş metnine imza atan tüm İngiliz takımlarının puanını silin hem de şimdi. Sezon devam ederken böyle bir işe kalkışmak rezalettir. Midem bulandı, cidden midem bulandı. Özellikle de Manchester United ve Liverpool… Liverpool hep “halkın kulübü” olduğunu söyler. United işçiler tarafından kuruldu. Gerçekten rezalet.” ifadelerini kullandı.

Başka bir United efsanesi olan Roy Keane şunları ekledi: “Para, açgözlülük. Açıkçası, FIFA’dan henüz bir şey duymadık ama kulağa hoş gelmiyor, umalım ki saf bir açgözlülük olduğu için bunu durdururlar. Büyük kulüplerden bahsediyoruz. Bayern Münih dünyanın en büyük kulüplerinden biridir. En azından bir direniş gösterdiler, bu da iyi bir başlangıç.” dedi.

- Advertisment -