Beyaz TV’de yayınlanan Beyaz Futbol programında yorumculuk yapan eski futbol hakemi Ahmet Çakar, programın sunucusu Ertem Şener ile Beyaz TV YouTube kanalında dün akşam (10 Ağustos) yaptığı sohbette Galatasaray yöneticisi Erden Timur’un “tarikat toplantısında Rıfai tarikatının şeyhi Cemalnur Sargut’un elini öptüğü” videoyu izlediğini iddia etti ve şunları söyledi:
“Erden Timur bir projedir. Galatasaray’ın Batı’ya açılan kapısında şu anda ikinci adam statüsündeki Erden Timur’u, Cemalnur hanımefendinin tarikatında el öperken gördüm. Videosu var. Özel hayatıdır karışamam. Ama bu ülke cemaatlerden çok çekti. Son 8-10 yılda neler olduğunu herkes biliyor. Sonuçlarını görüyoruz.”
Oda TV görüntüleri yayınladı
Çakar’ın bu açıklaması sosyal medyada kısa sürede gündem olurken, Oda TV’de “Galatasaray yöneticisi Erden Timur cemaat liderinin toplantısında… Oda TV görüntülere ulaştı” başlığıyla bir haber yayınlandı. Haberde, Çakar’ın sözünü ettiği video da yer aldı.
Fakat görüntünün tarikat toplantısında değil, Rıfai tarikatının İstanbul kanadını kuran ve tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlayan Galatasaray Lisesi mezunu, muallim, mutasavvıf ve şair Kenan Büyükaksoy’un mevlidinde, bir camide çekildiği ortaya çıktı.
Kenan Rıfai adıyla bilinen Kenan Büyükaksoy, 1908 ile 1925 arasında tarikatın şeyhliğini yapmıştı.
Kenan Rıfai’nin kurduğu tarikat, şehirli üst sınıfa hitap eden ve müritlerinin çoğu zengin ve eğitimli kadınlardan oluşan bir oluşum olarak biliniyor.
Galatasaray’dan açıklama: “Bu tür manipülatif haber ve yorumlar bizleri birbirimize daha da fazla kenetler”
Çıkan haberler üzerine Galatasaray Spor Kulübü’nden yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Galatasaray Sportif A.Ş Başkan Vekilimiz Sayın Erden Timur hakkında bazı yayın mecralarında yapılan karalama amaçlı, maksatlı ve hiçbir gerçeklik payı olmayan haberleri (!) şaşkınlıkla takip etmekteyiz. Zamanlaması son derece manidar olan bu saldırıların altında yatan gerçeğin; 23. Şampiyonluk yolundaki kararlılığımızdan duyulan korku ve endişe olduğu aşikardır.
“Galatasaray Spor Kulübü; Başkanından yönetimine, teknik heyetinden futbolcularına, taraftarından tüm camiasına kadar bir bütündür. Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; bu tür manipülatif haber ve yorumlar bizleri birbirimize daha da fazla kenetler ve Galatasaray kenetlendiği zaman önünde hiçbir güç duramaz.”
UltrAslan: “Ne Erden Timur’u ne de Galatasaray camiasının hiçbir ferdini bu karanlık ve kirli ilişkiler ağına yedirmedik, yedirmeyiz”
Galatasaray taraftar grubu UltrAslan, Twitter’dan konuya ilişkin bir açıklama yayınladı.
Yapılan haberlerin Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un talimatıyla gündeme getirildiği iddia edilen UltrAslan’ın açıklamasının bazı bölümleri şöyle:
“Yalı Çocuğunun YENİ tetikçisi Ahmet Çakar’ın başlattığı operasyonun devamı olarak bugün KARANLIK ODA’nın servis ettiği video ile Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekilimiz Sn. Erden Timur’a yönelik yapılmaya çalışılan itibar suikasti girişimini ACIYARAK takip ettik.
Suyun karşı yakasında başarısızlıkta MARKALAŞAN ‘VASIFSIZ’ yalı çocuğunun, dede parası ile elde ettiği reklam gücünü kullanarak medyaya nasıl baskı yaptığı ve nasıl manipülasyonlara imza attığı senelerdir herkesin malumudur.
“Kirli geçmişleri, ahlaksız ilişki ağları, tehditlerle kurdukları iletişim stratejileri ve itibar suikastı denemeleri herkesçe bilinen bu yapının ahlaksız saldırılarla Erden Timur’dan ve Galatasaray’dan koparabileceği hiçbir zerre yoktur.”
Taraftarlar haberlere tepki gösterdi
Ahmet Çakar’ın açıklamasıra ve ardından Oda TV’nin paylaştığı görüntülere Galatasaraylı taraftarlardan tepki yağdı.
Birçok Galatasaray taraftarı Twitter kullanıcısı, yapılan haberlerin algı operasyonu olduğunu iddia ederek Beyaz TV ve Oda TV’yi eleştirdi.
Erden Timur’a destek için açılan etiketler Twitter’da trend topic oldu.
Cemalnur Sargut’tan açıklama: “Biz cemaat değiliz, ben de bir şeyh değilim”
Konuyla ilgili bir açıklama da, Erden Timur’un elini öptüğü Cemalnur Sargut’tan geldi. Sargut açıklamasında şunları söyledi:
“Efendim, öncelikle biz bir cemaat değiliz. Biz Allah’ın mânâsını ve İslâm’ın yüceliğini anlatmak isteyen bir vakıf kuruluşuyuz. Amacımız Hocamız Ken’ân er-Rifâî Hazretleri’nin ilmini, fikirlerini yaymaya çalışmak. Kendileri o devirde ‘Bir gün tarîkatler, tekkeler kapatılacaktır ve bütün bu tasavvuf ilmi üniversitelerde okutulacaktır’ diye bize bir vizyon çizdiği için, biz dünyanın birçok yerinde İslâm’ın hakikati ve güler yüzü olan tasavvufu anlatan İslâmî kürsüler kurmaya gayret ediyoruz.
“Bendeniz ise bu yolda ancak bir hizmetçiyim. Şu anda görevim, bir üniversitede bu mânâyi anlatmaktır. Tasavvuf ilmini akademik seviyede yaymaya çalışmak dışında herhangi bir vazifem yoktur. Çok teşekkür ederim, bana bir sürü güzel mânâlar ve rütbeler koymuşsunuz ancak bunların hiçbiri bende yok. Diğer şekillerde anlatılmaktan da çok mustaribim.
“Video olarak yayımlanan bölüm, bir Galatasaray mezunu olan Ken’ân Rifâî’nin mevlüdünden alınmıştır. Musâfaha ise Hazreti Peygamber devrinde yapılan ve ‘ne sen benden üstünsün ne de ben senden üstünüm’ anlamına gelen, karşılıklı el öpüşmedir. Benim elimi öpenler ise yetmiş yaşımda olmam hasebiyle yaşıma hürmettendir. Siz de herhalde büyüklerinizin elini bu şekilde öpüyorsunuzdur.
“Bizler daima siyasetten de siyaset gibi olan her türlü meseleden de uzak kalmış insanlarız. İnşallah kendimizi ifade edebilmişizdir.”
https://www.instagram.com/p/ChHgFtVj9ni/?hl=en
Cemalnur Sargut kimdir?
Kendisi için yazılan biyografilerden birinde Cemalnur Sargut şöyle anlatılıyor:
3 Kasım 1952’de İstanbul’da mutasavvıf bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi.
Üniversite eğitimini kimya mühendisliği dalında tamamladı.
Gençliğinde felsefeye ilgi duyan Sargut, büyük felsefecilerin hayatını incelediğinde, bu ilmin yaşanamayan bir ilim olduğu kanaatına varınca, İslâm’a ve tasavvufa yöneldi.
Sâmiha Ayverdi’nin yakın çevresinde Kur’ân ve Mesnevî çalışmalarına başladı.
Ken’an Rıfai, Meşkûre Sargut ve Sâmiha Ayverdi etkisinde tasavvuf araştırmalarının yanı sıra Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî, Abdülkâdir Geylânî, İbn-i Arabî, Niyazî-î Mısrî, Abdülkerîm el-Cîlî, Şems-î Tebrizî ve Sultan Veled gibi büyük mutasavvıfların yorumlarıyla Kur’an sûrelerini açıklayan eserler yazdı.
Rıfai tarikatının günümüzdeki lideri olarak tanınan Cemalnur Sargut; halka açık “Mesnevî”, “Füsusu’l Hikem” ve “Tasavvuf” dersleri ve sohbetleri yapmaya devam ediyor.