Ana SayfaDış HaberGazze’de barış çağrısı yapan Greta, Alman basınında ‘istenmeyen kişi’ ilan edildi

Gazze’de barış çağrısı yapan Greta, Alman basınında ‘istenmeyen kişi’ ilan edildi

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in, İsrail'in Gazze’ye yöneli saldırıları ardından Filistin'e destek vermesi Alman basınında yoğun eleştirilere neden oldu. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ricarda Lang, Thunberg'in sözlerini "kesinlikle uygunsuz" olarak nitelendirirken, Alman-İsrail Derneği (DIG) Başkanı Volker Beck, Amsterdam'daki iklim gösterisinde sarf ettiği sözlerini Thunberg'in "iklim aktivisti olarak sonu" diyerek değerlendirdi. Geçtiğimiz günlerde Thunberg’in Amsterdam'da katıldığı iklim eyleminde bir kişi, Gazze’deki işgalin sona ermesine yönelik çağrısı nedeniyle Thunberg'in elindeki mikrofonu almaya çalışmıştı.

İsveçli aktivist Greta Thunberg’in, İsrail’in Gazze saldırılarına karşı Filistin’e destek açıklamaları, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ricarda Lang ve Alman-İsrail Derneği Başkanı Volker Beck gibi isimlerden ve Alman basınınından tepkiler aldı.

Thunberg, pazar günü Amsterdam’da düzenlenen bir etkinlikteki konuşmasında “…ezilenlerin, özgürlük ve adalet için mücadele edenlerin sesine kulak vermeliyiz. Aksi takdirde, uluslararası dayanışma olmadan iklim adaleti olamaz” demişti. Thunberg’in elinden mikrofonu almaya çalışarak “buraya siyasi görüş dinlemek için gelmedim” diyen bir adam sahneden çevredekilerin yardımıyla indirildi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ricarda Lang, Thunberg’in sözlerini “kesinlikle uygunsuz” olarak nitelendirirken, Alman-İsrail Derneği (DIG) Başkanı Volker Beck, Amsterdam’daki iklim gösterisinde sarf ettiği sözlerini Thunberg’in “iklim aktivisti olarak sonu” ifadesiyle değerlendirdi.

Sol eğilimli gazete Tageszeitung (taz), Thunberg’in fotoğrafıyla Latince “istenmeyen kişi” anlamına gelen “persona non grata” tabirine gönderme yaptığı “persona non Greta” başlığını kullandığı haberinde, “Thunberg konumlanışıyla iklim hareketinin gerçek potansiyelini kullanmak yerine hareketini baltaladı” ifadesine yer verdi.

Frankfurter Rundschau gazetesi ‘Fridays for Future’ hareketinin öncüsü olarak kabul edilen Thunberg’in tutumunu kabul edilemez bulduğunu dile getirdi.

Tagesspiegel gazetesindeki haberde ise Greta Thunberg’in artık ‘tam zamanlı bir İsrail düşmanı’ haline geldiği ve Filistin yanlısı duruşuyla tepki çektiği ifade edildi. Thunberg’in Filistin konusundaki çıkışlarının, iklim konularındaki güvenilirliğini sarsma potansiyeli taşıdığı yorumları yapıldı.

- Advertisment -